Hoppa till huvudinnehållet

Första tranan har anlänt till Hornborgasjön

Publicerad:
Reporter Tobias Larsson Franzén
Tobias Larsson Franzén
tobias.larsson-franzen@sla.se
Årets första trana har setts vid Hornborgasjön. Arkivbild.
Årets första trana har setts vid Hornborgasjön. Arkivbild. Foto: Tobias Larsson Franzén

Den första tranan för året har siktats vid Hornborgasjön. Det lär dock dröja ytterligare några veckor innan den stora mängden fåglar anländer.

Observationen gjordes under lördagen vid Sätuna i den södra delen av sjön. Den är troligen den första som gjort flytten från vinterkvarteren i Europa till Sverige. Med stor sannolikhet är den också en av de drygt 30 par som häckar vid Hornborgasjön. De riktigt stora flockarna av tranor, som enbart rastar vid sjön, anländer vanligtvis i mitten eller slutet av mars.

Oavsett vilket så är tranorna ett uppskattat vårtecken.

– Jag längtar alltid till våren, men i år känns det ännu härligare! Naturen har en förmåga att ge glädje och energi när vi behöver det som mest, säger Sofie Stålhand, föreståndare vid naturum Hornborgasjön, i ett pressmeddelande.

Fågelskådning vid Hornborgasjön fortsatt populärt

Folkfesten som brukar kopplas till tranornas ankomst blir dock annorlunda i år på grund av pandemin.

– De stora flockarna av tranorna brukar komma till oss i slutet av mars. Vi vet inte vilka restriktioner som kommer att gälla då. Men det är viktigt att vi alla fortsätter hålla ut. Låt detta vårtecken ge tröst och hopp om att en ny vår är på väg, säger Sofie Stålhand.

Artikeltaggar

Djur och naturHornborgasjön

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.