Hoppa till huvudinnehållet

Sköt fyrverkerier bland folk på torget - åtalas

Publicerad:
Foto: Ingvar Karmhed / SvD / TT

En 16-åring åtalas för att skjutit minst två fyrverkeripjäser på låg höjd bland ett flertal personer på Hertig Johans torg som riskerade att skadas. Han förnekar brott men en polis vittnar om att det var just 16-åringen som sköt.

16-åringen befann sig på Hertig Johans torg i centrala Skövde på nyårsafton där han misstänks ha skjutit fyrverkeripjäser.

Nu åtalas han misstänkt för framkallande av fara för annan.

Briserade på låg höjd

Åklagaren säger i åtalet att han av grov oaktsamhet har ”utsatt ett flertal okända personer för livsfara och/eller fara för svår kroppsskada genom att skjuta i vart fall två fyrverkeripjäser parallellt med marken så att de passerat ett flertal personer varefter de briserat på låg höjd”.

Den grova oaktsamheten är enligt åklagaren att 16-åringen uppsåtligen har avfyrat fyrverkeripjäserna parallellt med marken.

Saknade tillstånd

Han åtalas även misstänkt för brott mot ordningslagen för att han utan tillstånd av polismyndigheten använde minst två fyrverkeripjäser på en plats där det krävs tillstånd för det. ”Användningen innebar risk för skada eller beaktansvärd olägenhet för person eller egendom med hänsyn till tidpunkten, platsens belägenhet och övriga omständigheter” framgår av åtalet.

Polis vittnar

16-åringen har i förhör förnekat brott.

Men en polis som befann sig på torget ska vittna om att det är 16-åringen som låg bakom skjutningen av fyrverkeripjäserna och att skjutningen innebar fara för person.

Artikeltaggar

Brott & blåljusBrott mot ordningslagenframkallande av fara för annanHertig Johans torgSkövde

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.