Stavgång med vårkänsla

Läsarnas
PUBLICERAD:
SPF Seniorerna Skövdes ”stavgång med Inger” i vårsolen med naturfika vid Käpplunda fotbollsplan.

Oh, vilken härlig vårvinterdag!

Oh, vilken härlig stavgång med Inger!

Oh, vad härligt att få röra på sig och träffa trevliga seniorer!

Stavgången med Inger har blivit en återkommande aktivitet varje måndag för ett tjugotal seniorer från SPF Seniorerna Skövde och deras vänmedlemmar. Dagens promenad gick förbi Frostaliden och Maxi upp på det numera nedlagda järnvägsspåret som ledde fram till Ica Hakons lager, det som numera är Elins Esplanad, men vi gick åt motsatt håll för att så småningom komma till Käpplunda fotbollsplan där det var dags för naturfikat.

Många kom ihåg att vi rastat på samma plats för drygt en månad sedan. Då föll det vita kristaller och lade sig som ett mjukt täcke på marken och täckte de vissna blommorna och blåsippornas bladrosetter och gjorde träden svartvita. Idag har den vita färgen försvunnit – vart tog den vägen? Kristallerna har blivit flytande molekyler, som samlas i pölar och bäckar. Vattnet rinner förbi blåsippans planta och snart slår den ut. Björkens rötter suger upp vattnet och inom kort kommer molekylerna att vandra uppför trädstammen ända högst upp i kronan där björkens knoppar sväller och de små skira gröna bladen slår ut. Det är förunderligt. Det är en metamorfos – där vitt blir grönt.

På väg tillbaka till startpunkten gick vi förbi några ovanliga träd, som växte i de blöta sänkorna. Trädet hade vita ulliga hängen, så det såg ut som om hela trädet hade juldekoren kvar. Trädet heter jolster och är släkt med sälgen. Jolstern användes förr inom medicinen och av fröhåren gjorde man ett bomullsliknande garn. Det var just hängena med fröhåren vi såg på trädet.

Detta kändes som den första vårvandringen, när mössor och vantar åkte av och det ändå var för varmt i den härliga vårsolen. Vi ser redan fram mot nästa stavgång med Inger den 1 mars.

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.