Stäng ned skidorterna nu

Ledare | Coronaviruset
PUBLICERAD:
Skidområdet Lindvallen i Sälen för några dagar sedan.
Foto: Gustaf Månsson/SvD/TT
Regeringen borde använda den särskilda pandemilagen för att tillfälligt stänga skidorterna i svenska fjällen.

Därtill borde man kunna införa en rekommendation om att inte färdas längre än två timmar från hemmet. Detta bör göras nu, innan stockholmarnas sportlov börjar den här helgen.

Det är svårt att se en vettig förklaring till varför regeringen inte agerar. Vi vet att covid-19 sprids mellan sportlovsfirare i de svenska fjällen. Vi vet att muterade virus finns i till exempel Sälen och att sjukvården där sett en ökning. Vi har också erfarenheten från förra våren när den allmänna smittspridningen fick en skjuts av just fjällresenärer, men då under påsklovet.

Att lägga särskilda restriktioner mot sportlovsfirandet skulle vara en begränsad åtgärd, både i tid och i rum. Och den skulle sannolikt ha en effekt. I stället väljer regeringen att korta öppettiderna för restauranger i hela landet. En åtgärd som slår brett och som det är svårt att förstå syftet med.

På presskonferensen 24 februari fick statsminister Stefan Löfven och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson frågor om varför man inte agerar särskilt mot smittspridningen i skidorterna. Svaren var märkligt loja och inte helt logiska. Det smittar lika mycket om någon är hemma i Stockholm som om de är i fjällen, var svaret från Carlson. Statsministern menade att samma rekommendationer om avstånd gäller i fjällen som i staden.

Men samtidigt kablas det ut bilder från bland annat Sälen som visar på just trängsel i liftköer och backar. Uppenbarligen är inte rekommendationer tillräckligt. Vad händer när sportlovsfirarna återvänder hem? I Västsverige tvingades högstadieskolorna att med kort varsel övergå till distansundervisning när eleverna återvände. Region Stockholm har rekommenderat skolorna att göra samma sak vecka 10. Regeringens val att inte göra något mot skidorterna får alltså konsekvenser för skolan.

Vänsterpartiets Nooshi Dadgostar har uppmanat regeringen att stänga skidsportanläggningar (Expressen 23/2). Hon menar att det är medelklassens barn som får åka skidor men att alla barn drabbas när skidsemestrandet sedan leder till att skolor måste stängas.

Kanske är det också här skon klämmer för regeringen. Den vågar inte utmana medelklassväljarna i storstadsregionerna.

Men det är inte bara ur ett klassperspektiv som det är orättvist att tillåta smittspridningen vid skidorterna.Det går också att se det hela ur ett stad-land perspektiv. Storstadsbornas sportlov får tydligen inte inskränkas, ens under pandemitid med snabb ökande belastning för sjukvården. Men delar av landsbygden där smittan knappt finns ska fortsätta att ha drabbande restriktioner på sportevenemang, kyrkobesök och föreningsliv.

Regeringen borde lyssna på kritiken från Vänsterpartiet. Sportlovet kommer tillbaka varje år. Möjligheten att rädda liv finns nu.

Mathias Bred/ SNB

Detta är en ledarartikel som uttrycker tidningens politiska linje.