Fler unga ansöker om skuldsanering - få uppfyller kraven

Ekonomi
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
769 av 4 416 ansökningar om skuldsanering i länet kom från personer mellan 18 och 30 år.
Foto: Jessica Gow/TT
Allt fler unga vuxna ansöker om skuldsanering hos Kronofogden. I Skövde skedde en fyrdubbling under 2020. Men bara en liten andel uppfyller kraven för att kunna få hjälp med sin ekonomi på det sättet.

Rekordmånga västgötar ansökte om skuldsanering hos Kronofogden under 2020, sammanlagt 4 416 personer. Det var en ökning med 40 procent jämfört med 2019, skriver Kronofogden i ett pressmeddelande.

769 av ansökningarna kom från unga vuxna, mellan 18 och 30 år, vilket var 447 fler än under 2019. I Skövde ökade antalet ansökningar från den åldersgruppen med 18, från 4 till 22.

Uppfyller inte kraven

Men faktum är att många av dessa personer inte uppfyller kraven för att få hjälp på det sättet. Ett krav är att man har så pass stora skulder som gör att de inte kan betalas tillbaka inom en överskådlig tid, vilket kan vara allt från 7 till 15 år. Dessutom måste den skuldsatte ha gjort tydliga ansträngningar för förbättra sin situation, till exempel försökt att öka inkomsterna och minska kostnaderna.

– Unga människor har sällan dragit på sig så stora skulder att de inte klarar av att betala av dem på så lång tid. Det kan handla om 40 000–50 000 kronor, och det räknar vi med att de ska kunna betala tillbaka. De uppfyller med andra ord inte ett av de grundläggande kraven för att få skuldsanering, säger Per-Olof Lindh, enhetschef på Kronofogden, i pressmeddelandet.

Antal unga vuxna som ansökt om skuldsanering
Kommun20192020
Skövde422
Tibro08
Hjo12
Karlsborg11
Falköping615

En ny e-tjänst, som förenklar processen med att ansöka, har troligen bidragit.

– De unga upplever att det är enkelt och smidigt att ansöka på webben. Det var också tanken med den nya e-tjänsten, eftersom vi vet att det finns många personer som behöver skuldsanering. Men unga i åldern 18–30 hör många gånger inte till den kategorin, säger Per-Olof Lindh och fortsätter:

– Samtidigt är det ett tydligt rop på hjälp. Vi vuxna måste bli bättre på att utbilda unga människor i ekonomiska frågor, både hemma och i skolan. Om dessa unga människor inte får hjälp, finns en stor risk att de fastnar i en långvarig och negativ skuldspiral som kan ta många år att ta sig ur.

Med anledning av detta lanserar Kronofogden nu ett självskattningstest för att snabbt kunna ge en preliminär bedömning om man uppfyller kraven för att få skuldsanering eller inte. Den som gör testet får även tips på vad man kan göra för att komma till rätta med sin situation och vart man kan vända sig för att få stöd och hjälp, exempelvis till kommunens budget- och skuldrådgivare.

Skuldsanering innebär i regel att man betalar av hela eller delar av sin skuld enligt en betalningsplan, lever på existensminimum - inkomst däröver går till att betala skulden. Åtgärderna ska göra att man är skuldfri efter fem år.

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.