Hoppa till huvudinnehållet

Flera fick krossade skyltfönster

Publicerad:
Rutor krossades till både Eventverkstaden och frisörsalongen Ditt Hår. Foto: Åsa Lord

Flera butiker och verksamheter i Tibro vandaliserades under natten mellan söndag och måndag. Nu riskerar åtminstone en av verksamheterna att tvingas lägga ner.

Eventverkstaden, Ditt hår samt Apoteket är några av de drabbade som fått rutor krossade. I Eventverkstadens skyltfönster förstördes konst till ett värde av 15000 kronor, utöver alla övriga kostnader. På Blåbandsgården stals en dator.

– Jag skulle inte ens vara här just nu eftersom min yngsta har vattkoppor, och har av den anledningen knappt sovit inatt heller. Men det var bara att kasta sig hit och börja sopa. De har kastat in två gatstenar, sådana som jag själv har pyntat med här. Sedan tog de kruka gjord av en liten betongcylinder och som har en speciell historia och ett högt affektionsvärde för mig. Det är glassplitter överallt, på alla pyttesmå och större föremål – allt måste gås igenom, suckar Eventverkstadens Camilla Moberg.

Kämpar med splittret

Camilla Moberg på Eventverkstaden.
Camilla Moberg på Eventverkstaden. Foto: Åsa Lord

– Det är så sjukt, det gör ont i hela kroppen. Jag ringde konstnären, Mats Nyman som fått sitt verk förstört och han blev helt tyst. När han hängde upp det här berättade han att det är hans favoritverk men han tyckte det var självklart att det skulle hänga här, för att inspirera andra. Sedan är det fönstren som kostar och som jag inte har försäkring på - det har jag inte haft råd att skaffa än. Verkstaden gick väldigt bra när vi startade men sedan kom pandemin och jag har inte kunnat ta ut lön på ett år, förklarar Camilla, medan hon kämpar med splittret. På grund av bindvävsproblematik är det svårt för henne att jobba fysiskt eftersom det bland annat resulterar i smärtsamma cystor överallt.

– Bara den här handen har sex cystor, fyra mjukledsödem och två delningar. Det räcker med att hålla i mobilen för länge, så det här röjningsarbetet är inte alls bra för mig.

Försökt få med kassaapparaten

Även Apoteket fick påhälsning av vandalerna.
Även Apoteket fick påhälsning av vandalerna. Foto: Åsa Lord

Hur det kommer gå för Eventverkstaden är osäkert. I värsta fall måste verksamheten stänga ner, något som i så fall drabbar många.

– Jag har bett om en sänkning av hyran med 3000 kronor i månaden; en liten summa för hyresvärden men som gör en enorm skillnad för mig och förmodligen räddar företaget.

Vägg i vägg ligger frisörsalongen Ditt Hår, där man kunde konstatera att vandalerna försökt få med sig kassaapparaten.

– Mina kollegor är på väg och ska titta på om det finns någon som har några uppslag att ge oss. Det måste ju ha väsnats en hel del. Annars ser det mörkt ut, eftersom det verkar som att ingen har sett något, tyvärr, säger Irene Broberg, kommunpolis.

Artikeltaggar

NyheterTibro

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.