Födelsedag 11 mars

Publicerad:

Frank Wurm

80 år fyller i dag, den 11 mars Frank Wurm, Stenstorp. Han är känd för många generationer skaraborgare som den store dansläraren. Överallt blir han med glädje igenkänd av sina elever.

Frank är född och uppvuxen i Prag men han flydde från en kommunistisk diktatur med tankar att bosätta sig i Tyskland eller Kanada. Men det blev Sverige, där han började arbeta direkt efter ankomsten. Han lärde sig själv svenska, utan några kurser. Först jobbade han som ingenjör hos en pumptillverkare i Småland, men snart tog kärleken till dans över. Han deltog i många rock’n’rolltävlingar och senare utbildade han sig i England till danspedagog. Frank startade många danskurser redan på 70-talet, med fokus på rock’n’roll och senare på 10-dans med extra passion för salsa. Olika föreningar grundade han också. Bland annat dansklubb Topeka och Frank´s Fancy Dancers. Under sin tid fick han fina utmärkelser, t.ex. Årets kulturperson i Skövde. Där blev han hyllat även som Föreningsstipendiat. Hans avsky mot kommunismen gjorde att han blev politisk intresserad, och numera är han aktiv i SD i Falköping.

Under tiden i Tjeckoslovakien var han en av de bästa i tjeckiska landslaget i kajakpaddling. Att paddla är fortfarande ett stort nöje för Frank. Ensamheten på sjön en sommardag är toppen, men det är också en laganda en regnig dag, när han paddlar Kanalloppet.

Frank gillar att skruva med bilar och är en av de äldsta prenumeranterna på Teknikens värld. Han testade även nya modeller för tidningen. Att vara medlem i Skaraborgs Sportvagnsklubb är ett stort nöje och han njuter av deras utflykter i sin Porsche 924 Turbo.

Nyligen firade Frank 30-årigt förlovningsjubileum. Han hittade sin kärlek Milada i Prag för 30 år sedan. En kärlekssaga som började på en romantisk bal i Prag och fortsätter i våra dagar. Frank har också en annan del av sin familj i Sverige, i Sundsvall. Det är hans fantastiska syster Ludmila, välkänd och uppskattad gynekolog med hela hennes stora familj. Att träffa dem är alltid en stor glädje.

I år var det inte möjligt att åka till Kuba, där han vanligtvis njuter av kubansk musik och dans, gamla amerikanska bilar, cigarrer, rom och framför allt fantastiska kubanska människor. Under alla år som Frank och Milada åkte till Kuba skaffade Frank många vänner. Genom dem fick han kontakt med idrottare och skolungdomar i Matanzas kajakklubb. Men vilka uråldriga tunga kajaker de hade, Frank lovade att skänka en tävlingskajak av senaste typ till dem. Efter ett år och efter många logistiska förhinder fick kajakskolan sin drömkajak och Frank och Milada en storslagen hyllning av klubben.

Frank har ett stort hjärta och är helt outstanding att hela tiden skaffa nya fantastiska vänner.

Det finns alltid planer för framtiden. Lite danskurser, politik, paddling, vedklyvning och en hel del bilar som skall fixas. Kanske garaget också.

Firandet flyttas framåt sommaren, när vädret tillåter en riktig trädgårdsfest.

Artikeltaggar

FamiljFödelsedagar

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare