LEDAREN: Hopp tänds och släcks

Ledare
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Ingen vet hur länge det kommer att spelas inför tomma läktare. Det hänger på smittspridningen.
Foto: Anders Wiklund/TT
Idrotten sliter med pandemin. Det funderas och oroas hur det är och hur det kommer att bli. Alla hoppas naturligtvis på en ljusning.

De var många som hajade till lite extra när idrottsminister Amanda Lind (MP) i en intervju med tidningen GP öppnade för att tillåta publik igen till den allsvenska fotbollspremiären i början av april. Något som gjorde att hela idrotten reagerade positivt, vi har ju bland annat ishockey och handbollsslutspel som pågår då.

Ännu en gång tändes hopp, men bara för någon timme, sedan ryckte statsepidemiolog Anders Tegnell ut och drog i bromsen om att ministern nog hade övertolkat ett remissvar.

Regeringen vill inget hellre än att komma med positiva besked, men att inge förhoppningar i ett läge då så mycket är osäkert skadar trovärdigheten.

Logiskt beslut

Nu flyttas fotbollen under den yrkesmässiga nivån fram till i början av maj, återstår att se om det räcker, ingen vet.

Sedan kan jag förstå frustrationen från den idrotten som ligger precis under det som bedöms yrkesmässigt.

Det heter att idrotten skall vara den huvudsakliga inkomsten, så är det knappast på alla håll, men bedömningen är gjord och de klubbar som får spela och träna kan inte lastas för det. De följer bara regelverket.

På fredagen kom det besked från Västergötlands Fotbollförbund att distriktsserierna tidigast startas i början av maj. Helt logiskt med tanke på beslutet från Svenska Fotbollförbundet. Här jobbas det med tre olika alternativ och beslut skall tas senast den 19 mars. Viktigt med ett klart besked då.

Imponerande i Leksand

Ekonomin inom idrotten prövas som bekant också väldigt hårt i dessa tider. Just nu finns det inga besked om nya bidrag, men här måste man beundra det jobb som läggs ner ute i klubbana för att den publikfria idrotten skall dra sig fram.

Bidrag är en förutsättning, men det jobb och kreativitet som finns spelar en stor roll och visar på stort engagemang.

Det görs självklart mycket lokalt, men det som Leksand gjorde i förra veckan sticker ut extra då det såldes hela 11 000 klubbhalsdukar inför mötet mot Brynäs. Halsdukarna prydde stolarna i Tegera Arena och ger svindlande tre miljoner kronor till klubben. Ännu ett bevis på att leden sluts i kristider.

Spännande samarbete

Jag noterar att Elmar Abraham går tillbaka till Skövde AIK från IFK för att få spela matcher. IFK Skövdes division 2-serie planeras starta först i början på maj och division 1 där SAIK spelar har premiär den 4 april.

Elmars beslut känns logiskt, han är i början av sin karriär och behöver spela matcher.

Sedan flaggas det för att ökat samarbete mellan grannklubbarna på Lillegården.

Det är absolut steg i rätt riktning. Mycket spännande att se vad som kommer ur det. Här gäller det att släppa på prestigen, något som historiskt varit helt omöjligt.

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.