LEDAREN: Oroande tapp för idrotten

Ledare
PUBLICERAD:
Idrotten har det tufft under pandemin då träningen har begränsats. (Bilden är arkiv).
Foto: Roland Svensson
Nyligen kom det väntade beskedet. Ungdomsidrotten tappade en halv miljon aktiviteter och sex miljoner deltagartillfällen under 2020. Obegripligt stora tal som ännu en gång visar hur stor och viktig idrotten och vilken stor innebörd den har på folkhälsan.

Det är Riksidrottsförbundet som presenterar siffror som grundar sig på redovisningen av det lokala aktivitetsstödet.

LOK-stödet betalas ut för aktiviteter för barn och ungdomar mellan 7 och 25 år.

Redovisningen skvallrar också om att minskningen är störst i de äldsta grupperna från 17 till 25 år. De idrotter som är utövas inomhus tappar mest.

Inte så konstigt då många kommuner helt enkelt valde att stänga sina anläggningar.

Sedan har vi exempel på klubbar som gillat läget och på ett berömvärt sätt jobbat hårt för att hålla igång verksamheten. Ett exempel är HK Country i Stöpen som utrustade sina aktiva och ledare med reflexvästar för att stimulera träning utomhus.

Idrotten hittar alltid vägar framåt, men att så många ändå inte har kunnat träna som vanligt är dystert och kommer få konsekvenser för rekryteringen.

Här vet vi många hittar andra aktiviteter. Vi såg redan under förra året att antalet golfspelare ökade markant.

Under vintern har det här med att spela padel verkligen slagit igenom hos oss lokalt. Det öppnas ständigt nya hallar känns det som.

När den traditionella inomhussporten har stängts ner och kommuner har låst sina sporthallar har de privata padelanläggningarna gått på högvarv.

Naturligtvis bra att så många som möjligt håller igång, men ändå värt att se en konsekvens av hur det kan bli i coronapräglat Sverige.

Än ser vi inte ljuset i tunneln och det kommer att krävas ytterligare åtgärder för att försöka minska de bestående skadorna.

Befogat brev

RF:s rapport visar att Basketboll-, Gymnastik-, Handboll-, Innebandy- och Volleybollförbundet står för hela 53 procent av de minskade aktiviteterna.

Av det skälet har dessa fem idrottsförbund skrivit ett gemensamt brev för att få besked från regeringen om ett ekonomiskt stöd även framåt.

Att kommunerna reducerar eller tar bort taxor för träning resten av året och att det ges samma förutsättningar till träning för alla ålder oavsett om det är en kommunal eller privat anläggning. Sedan önskar man självklart kunna komma igång med läger och matcher som för många är den motivation som behövs för att vara med i en förening.

Mycket lär säkert stanna vid förhoppningar, men det är mycket viktiga frågor i ett allvarligt läge och det måste till hållbara och konstruktiva lösningar för att främst barn, ungdom och unga vuxna inte skall lämna idrottsrörelsen.

Den risken är uppenbar.

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.