Hoppa till huvudinnehållet

Lättare att resa hit från Danmark och Norge

Publicerad:
Polis och passkontrollanter på plats vid gränskontrollen efter betalstationen på Lernacken på den svenska sidan av Öresundsbron. Arkivbild.
Polis och passkontrollanter på plats vid gränskontrollen efter betalstationen på Lernacken på den svenska sidan av Öresundsbron. Arkivbild. Foto: Johan Nilsson/TT

Kravet på negativt covidtest för utlänningar som vill resa in i Sverige förlängs.

Men för resor från Danmark och Norge blir det vissa lättnader i inresekraven från 31 mars.

Regeringen har beslutat att förlänga kravet på att man vid inresa till Sverige ska kunna visa upp intyg på negativt covidtest. Det kravet ska nu gälla till 31 maj. Som tidigare omfattas inte svenskar, personer bosatta i Sverige, barn under 18 år och transportpersonal.

Regeringen har samtidigt beslutat att lätta på inreserestriktioner för resor från Danmark och Norge till Sverige. Resor från de två länderna har under vintern omfattats av särskilda reserestriktioner, utöver krav på negativt covidtest. Orsaken var rädslan för nya varianter av viruset som spreds i grannländerna.

De särskilda reserestriktionerna har inneburit att man, utöver krav på negativt covidtest, även varit tvungen att ha giltigt skäl för inresa, till exempel att man jobbar i Sverige eller ska träffa sina barn här.

Krav avskaffas

Men från 31 mars avskaffas nu kravet på att inresa från Danmark och Norge ska ha vissa godkända skäl.

– Det här innebär bland annat att norrmän och danskar kan resa till sina fritidshus i Sverige och att familjer och vänner över gränserna kan träffa varandra, förutsatt att de kan visa upp intyg på negativt covidtest, säger inrikesminister Mikael Damberg (S).

Fortsatt testkrav

Som tidigare får testet inte vara äldre än 48 timmar, men för pendlare räcker det med högst en vecka. En nyhet i regeringsbeslutet är att även de som regelbundet reser till Sverige för att studera också klarar sig med ett en vecka gammalt test.

För inresa från övriga världen gäller både krav på testintyg och på att resan ska ha ett visst godkänt syfte. Även Storbritannien, som lämnat EU, omfattas från 31 mars av de reglerna.

Så sent som igår berättade Folkhälsomyndigheten att smittspridningen ökar. Är det rätt då av regeringen att skicka signaler om lättnader?

– Jag tycker inte man ska fokusera på eventuella signaler, utan på att vi kräver ett negativt covidtest från alla som vill resa in i Sverige och att reglerna nu blir desamma för inresa från Danmark, Finland och Norge, säger Mikael Damberg.

Men ni utvidgar undantaget för studenter?

– Vi har gjort bedömningen att studenter bör betraktas som arbetspendlare, för att underlätta för dem, så där är det de facto en lättnad.

Inför påsken skärper Norge alkoholförsäljningen. Har regeringen några liknande planer på skärpta restriktioner inför påsk?

– Nej, just nu planeras inga ytterligare restriktioner inför påsk, men självfallet är det viktigt att vi följer rekommendationerna om hur vi umgås och så vidare.

Regeringen har tidigare aviserat för nedstängningar vid en eventuell tredje våg och nu är den vågen här, så vad väntar ni på?

– Det har vidtagits sådana åtgärder, på bland annat skolor. Tanken med det nya regelverket är att man ska kunna göra regionala anpassningar. Men det här är något vi följer och vi utesluter inte att vi kan komma att fatta tuffa beslut framöver, säger Mikael Damberg.

Peter Wallberg/TT

Artikeltaggar

DanmarkEUInrikes/utrikesMikael DambergNorgeSamhälleSverige

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.