Skyddsglaset har testats noga

Insändare
PUBLICERAD:
Skyddsglaset som gör det möjligt att öppna framdörrarna i bussarna har noga testats och riskbedömts, enligt skribenterna. Illustrationsbild.
Foto: Carl-Olof Zimmerman/TT
Replik SLA 20 mars ”Plexiglas i bussar är ett riskfyllt påhitt”. Att våra förare känner sig trygga när de utför sitt arbete är av största vikt och vi tar den oro ni beskriver gällande att återöppna bussarnas framdörrar på allvar.

Skyddsglaset som gör det möjligt att öppna framdörrarna har noga testats och riskbedömts. Vi har bland annat testat att köra i verklig trafikmiljö för att undersöka just de risker ni beskriver. Bedömningen är att skyddsglaset inte är en risk ur trafiksäkerhetssynpunkt och ger ett fullgott smittskydd. Arbetsmiljöverket har sedan tidigare godkänt denna typ av lösning. Det betyder ju däremot inte att man inte kan uppleva det nya glaset runt hytten som obehagligt. Om man som förare upplever obehag eller ovana ska man kontakta sin arbetsgivare för att se om någonting kan åtgärdas.

Sedan drygt två veckor är dörrarna i Borås stadstrafik öppna för påstigande. Erfarenheterna har hittills varit goda. Vi får till oss från förare att det känns tryggt att köra med skyddsglaset och att man är glad att återgå till det mer normala och få tillbaka kontakten med resenärerna. Vi är samtidigt ödmjuka inför att det finns förare som känner annorlunda och vi följer därför situationen för att se om det finns ytterligare åtgärder som kan göras för att alla ska känna sig nöjda och trygga.

Det stämmer att en anledning till att öppna dörrarna för påstigning är för att vi åter ska kunna kontrollera biljetter. Det innebär att fler gör rätt för sig och vi får in de intäkter som bekostar vår gemensamma kollektivtrafik. Vi skulle däremot aldrig öppna framdörrarna om det på något sätt äventyrade säkerheten.

Anna Johansson

enhetschef affärsenheten Västtrafik

Robin Gillberg

affärschef Nobina Sjuhärad

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.