Hoppa till huvudinnehållet

Fyra vaccinatörer för sista fasen i Skaraborg

Publicerad:
Fyra privata bolag kommer att hjälpa till att vaccinera den breda allmänheten i Skaraborg.
Fyra privata bolag kommer att hjälpa till att vaccinera den breda allmänheten i Skaraborg. Foto: Johan Nilsson/TT

Nu är det klart vilka 18 externa aktörer som förutom primärvården och sjukhusen ska hjälpa till att vaccinera mot covid-19 i den stora gruppen invånare i fas fyra.

Av dessa ska fyra bolag vaccinera i Skaraborg och planen är start i juni, beroende på vaccintillgång.

– Det är bra att denna pusselbit nu är på plats. Det betyder att vi snart kan presentera hela planen för var och hur invånare i fas fyra kommer att vaccineras i Västra Götaland, säger Kristine Rygge, vaccinationssamordnare, i ett pressmeddelande.

Fas fyra är den sista av faserna i regionens vaccinationsplan. Den följer Folkhälsomyndighetens prioriteringsordning och i där ingår vuxna från 18 år och som inte prioriterats i fas ett till tre. I Västra Götaland uppskattas fas fyra till cirka 800 000 personer och vaccinationer kan preliminärt starta under juni.

– När start kan ske för fas fyra är som vi tidigare sagt helt beroende på vaccintillgången. Vi vaccinerar fortsatt i fas två nu, understryker Kristine Rygge.

Vaccinatörerna har fått lämna in anbud genom upphandling och nu är det klart vilka som får uppdraget.

Följande fyra bolag kommer att vaccinera i Skaraborg: Din klinik Väst Holding AB, Doktor 24 Healthcare AB, Kronans Droghandel Apotek AB och Vaccina AB

Kristine Rygge, vaccinsamordnare, berättar att det kommer att finnas många vaccinationsställen att välja på för de som vaccineras i den sista fasen.
Kristine Rygge, vaccinsamordnare, berättar att det kommer att finnas många vaccinationsställen att välja på för de som vaccineras i den sista fasen. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Lokaler återstår

Vilka lokaler som kommer att användas är inte helt klart hos alla vaccinatörer, inte heller vilka som kommer att använda sig av exempelvis drive-in-lösningar. Lokaler som kan komma i fråga är till exempel sporthallar, apotek, hotell och konferensanläggningar.

– Det kommer att vara många vaccinationsställen i Västra Götaland och som invånare kan man under fas fyra välja själv var man vill vaccinera sig, säger Kristine Rygge.

Primärvården och sjukhusen i Västra Götaland kommer också att vaccinera under fas fyra. Västra Götalandsregionen återkommer med mer information när den finns.

Artikeltaggar

CoronavirusetKristine RyggeSkaraborgVård och omsorg

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.