Födelsedag 1 april

Födelsedagar
PUBLICERAD:
Foto: Anders Wiklund/TT

Harald Persson

100 år fyller den 1 april Harald Persson, Axvall. Han föddes i soldattorpet Lövåsen i Norra Vings kommun. Föräldrarna arrenderade gården och när Harald var 7 år flyttade familjen till arrendegården Eköjan i Norra Ving. Föräldrarna var småbrukare och hade några kor, grisar och höns. Harald och brodern Per bodde hemma på gården fram till 1964 då föräldrarna köpte ett hus i Axvall på Villagatan som Harald och Per övertog när föräldrarna avlidit.

Redan som 10-åring började Harald sommarjobba på Röde mosse som var en torvmosse i kanten av Hornborgasjön. När Harald slutade skolan som 13-åring så arbetade han på torvmossen under den säsong man bröt torv och på vintern var det arbete i skogen. 1948 fick Harald fast anställning på Röde mosse där han kom att arbeta tillsammans med sin äldre bror Per och mellan 1969-1986 arrenderade bröderna torvmossen där man skar både bränntorv och strötorv.

Harald har haft två stora intressen. Det var fotbollen och det politiska engagemanget för Socialdemokraterna. Harald har spelat fotboll i Axvalls IF och när han slutade spela så blev han en hängiven supporter till sin klubb. Han har inte missat många hemmamatcher under de senaste 60 åren!

Harald var bara 17 år när han blev medlem i Axvalls SSU och han kom att tillhöra styrelsen i närmare tio år. Hans stora intresse var att öka den politiska skolningen och han var under många år studieledare. Han fick även förtroendet att vara ombud på SSU-kongresserna.

På Axevalla Hed arrangerade SSU Skaraborg och SSU-klubbarna i Skara och Axvall ”Ungdomsdagar” i juni varje år sedan mitten av 30-talet. Harald fick där höra flera av de ledande socialdemokratiska statsråden hålla tal innan det var tid för dans och underhållning. Vid Vingsjön var det stort tältläger under denna helg, som samlade upp till 6000 ungdomar från Skaraborg.

Harald kom att bli medlem av styrelsen för Socialdemokraterna i Axvall 1947 liksom ledamot i Norra Vings kommunfullmäktige fram till 1952 då Norra Ving uppgick i Valle kommun. Då blev han ledamot i Valle kommunfullmäktige mellan 1954-1970 och var bl.a. ledamot i skolstyrelsen. När Skara kommun bildades 1971 blev Harald suppleant i kommunfullmäktige och han var antingen ledamot eller suppleant ända fram till 1985. Han var även ledamot i skolstyrelsen och fastighetsnämnden.

Som en röd tråd i Haralds politiska liv har varit att han alltid slagits för att förstärka folkbildningen. Harald brukar säga att utbildning är bra och viktigt men vi måste öka och förbättra folkbildningen!

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.