Hoppa till huvudinnehållet

Gult är inte fult under påsk

Publicerad:
Lotta Jakobsson, trädgårdsingenjör på Mariestadsblommor i Karleby, berättar att företaget odlar runt 10 000 gula begonior inför påsk. Blomman är tillsammans med påskliljan en av de stora kundfavoriterna under högtiden.
Lotta Jakobsson, trädgårdsingenjör på Mariestadsblommor i Karleby, berättar att företaget odlar runt 10 000 gula begonior inför påsk. Blomman är tillsammans med påskliljan en av de stora kundfavoriterna under högtiden. Foto: Charlotte Ferneman

Hos Mariestadsblommor i Karleby består växthusanläggningen av färgglada blomsterhav året runt.

Inför påsksäsongen är det dock en färg som sticket ut.

– Efter påsken är det ingen som vill ha gula begonior, säger Lotta Jakobsson, trädgårdsingenjör på Mariestadsblommor.

Förberedelserna inför påsken började redan innan jul. Påskliljelökar placerades då ut i jordfyllda krukor i väntan på att rota sig. När löken började rota sig fick den fortsätta växa, men dock inte blomma ut.

– När de är i en passande längd ställer vi dem i kylar så att de fortsätter att hålla sig i det stadiet. Vill att alla krukor som skickas i väg ska se likadana ut och inte att vissa blommar medan andra precis börjat slå ut, säger Lotta Jakobsson.

Försäljningen av påskliljor började redan för fem, sex veckor sedan. Men det är först nu som blommorna tagit plats i svenska hem.

När påskliljelökarna nått en viss längd ställs dem i kylar innan de skickas iväg till grossistfirmorna. Detta för att påskliljan ska börja blomma först hemma hos konsumenten.
När påskliljelökarna nått en viss längd ställs dem i kylar innan de skickas iväg till grossistfirmorna. Detta för att påskliljan ska börja blomma först hemma hos konsumenten. Foto: Charlotte Ferneman

– Vi säljer endast till grossistfirmor. Firmorna levererar sedan till blomsteraffärer och först där kan konsumenter köpa våra blommor, säger Lotta Jakobsson.

”Lite av en tradition”

Även om utbudet av krukväxter inte är lika stort som under julen anser trädgårdsingenjören att påsken är en blomsterhögtid.

– Det finns ett stort intresse för påskliljor. Jag tror det är lite av en tradition, precis som andra blommor är vid jul. Påsken är dock en väldigt kort högtid.

Bland de påskliljor som odlas i Karleby finns minipåskliljan Tête-a-tête, den storblommiga Carlton och det senaste tillskottet Double bouclé för att bara nämna några.

– Double bouclé är dubbel i blomman. Bladen ligger omlott så den blir lite krusig, säger Lotta.

Inför påsk är gul den dominerande färgen bland blommorna hos Mariestadsblommor.
Inför påsk är gul den dominerande färgen bland blommorna hos Mariestadsblommor. Foto: Charlotte Ferneman

Har fullt upp

Förutom påskliljan är även pärlhyacinter, crocus och begonia, självfallet i färgen gul, stora favoriter bland beställningarna.

– Vi har satt 110 000 olika lökar och 10 000 gula begonior inför påsk.

Eftersom verksamheten måste ligga ett steg före både blomstergrossister och blomsterhandlar är högtiden i princip förbi i de cirka 15 800 kvadratmeter stora växthusytorna. I stället gör Mariestadsblommor sig redo för den mest hektiska perioden på året, sommaren.

– Vi levererar till både kommuner och kyrkor som vill ha sommarblommor. Perioden börjar redan i april och varar fram till juni. Sedan är det dags att börja sätta julstjärnor igen. Vi är aldrig sysslolösa, säger Lotta.

Artikeltaggar

BlommorMariestadNäringslivPåsk

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.