Till minne

Familj
PUBLICERAD:

Sven-Erik Karlsson

Vår far Sven-Erik Karlsson avled 27 mars, 91 år gammal. Han kom från tämligen knappa förhållanden, som minstingen i en statarfamilj bestående av åtta barn, och fick inte, trots läshuvud och begåvning, möjlighet att gå i skolan mer än sex år. Efter skolan fick han ett första jobb som springpojke, varefter han hamnade på verkstadsgolvet. Via distanskurser på Hermods förkovrade han sig och från 30-årsåldern kom han att bli planeringsman på kontoret hos Hjo Mekaniska Verkstad där han stannade till sin pensionering.

Vår fars stora passion i livet var idrotten. Redan från tidiga år tog han med oss i skidspåret, till fotbollsplanen och bordtennisbordet. Inom IFK Hjo hade han ledaruppdrag inom fotbollen och framför allt bordtennisen, där han under flera decennier var ungdomsverksamhetens eldsjäl. Otaliga är de flickor och pojkar som genom hans försorg fick sina första lärospån inom denna racketsport. Han var dessutom en idéspruta i skapandet av nya turneringar, som Julpingis och Guldkrokspingis. Värt att påminna om är också att han var en ivrig supporter till Degerfors fotbollslag, ett engagemang som grundlades vid våra föräldrars kortvariga sejour i grannkommunen Karlskoga under 1950-talet. Det var en passion som höll sig livet ut och som nog bottnade i hans fascination över lilla Davids kamp mot alla fotbollens Goliat. En av hans sista frågor när slutet nalkades var hur vi trodde att det skulle gå för hans favoritlag i år?

Men vår far hade fler strängar på sin lyra än själva idrotten – hans samhällsengagemang var betydande. Som kristen socialdemokrat tillhörde han under en lång tid Broderskapsrörelsen. Därtill gjorde hans pacifistiska övertygelse att han var aktiv medlem i Hjo Fredsgrupp. Det som gjorde allra störst intryck på oss var dock hur han tillsammans med vår mor Brita engagerade sig som flyktingfadder för nytillkomna från Irak och Bosnien. Dessutom gav han bidrag till många välgörenhetsorganisationer. En annan aspekt att minnas är hur han som lokalpatriot månade om det lilla Hjo med alla dess former av verksamheter och småhandel.

Sammantaget upplever vi att vi fick en trygg och kärleksfull barndom. Och om vi ska sammanfatta hans levnadsbana kännetecknades den av ett starkt rättvisepatos parat med kärlek och ömhet.

Lars-Gunnar och Anders Karlsson

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.