Hoppa till huvudinnehållet

Tufft spel i första kvalmötet: "Skillnad på nivå mellan lagen"

Publicerad:
HK Aranäs hamnade på efterkälken och ådrog sig flera utvisningar redan i den första halvleken mot Skövde HF i den första kvalmatchen.
HK Aranäs hamnade på efterkälken och ådrog sig flera utvisningar redan i den första halvleken mot Skövde HF i den första kvalmatchen. Foto: Oscar Rickstrand

Skövde HF fick jubla i den första kvalmatchen till SHE mot HK Aranäs.

– Det är en perfekt start. Nu hoppas jag att vi ska ta de två vinster som krävs på hemmaplan för att fixa kontraktet, säger Skövdespelaren Nikoline Lundgreen efter 26–22-segern i Kungsbacka.

Skövde HF genomgår en existentiell kamp för att behålla sin elitstatus.

HK Aranäs utmanar om att överta platsen i damernas högsta serie, SHE.

Efter den första kvalmatchen är det fördel Skövde HF inför fortsättningen men HK Aranäs sålde sig dyrt i Kungsbacka på långfredagen.

Skövde HF vann första ronden i kvalspelet

Hemmalaget bjöd tufft motstånd och det var inte förrän Elma Örtemark satte 25–22 med 1.45 kvar att spela som det kändes helt klart.

– Det har varit en tuff säsong. Jag har förberett mig på att det skulle bli en tuff match. Jag vet inte om vi är nervösa men det är mycket som står på spel både för oss spelare och för klubben, säger Nikoline Lundgreen.

Niometersspelaren svarade för åtta mål i segermatchen.

– Jag trodde att det kunde bli jämnt eftersom vi inte har spelat match på en månad. Vi har tränat på fint men det var också länge sedan vi senast vann någon match. Jag är inte chockad över att det blev jämnt men det är skönt att vi vinner, säger Nikoline Lundgreen.

Nikoline Lundgreen gjorde åtta mål när Skövde HF inledde kvalspelet till SHE med seger. HK Aranäs besegrades med fyra bollar i det första mötet i bäst av fem.
Nikoline Lundgreen gjorde åtta mål när Skövde HF inledde kvalspelet till SHE med seger. HK Aranäs besegrades med fyra bollar i det första mötet i bäst av fem. Foto: Oscar Rickstrand

"Roligt att kunna bidra"

Skövde HF – som slutade näst sist i SHE – kom inte till spel i den sista grundserieomgången mot Boden på bortaplan och hade därmed inte spelat match sedan den 5 mars.

Aranäs, som i sin tur slutade tvåa i damallsvenskan, spelade sin senaste match så sent som i söndags.

Nu spelade det ingen roll. Skövde tog kommandot direkt och förde matchen men Aranäs stred tappert.

– Det var så klart inte meningen att vi skulle spela de här matcherna men nu är det som det är och jag är glad för en vinst. Vi har inte spelat match på en månad. Det var roligt att få komma i gång med en seger. Jag spelar för laget och det är roligt att kunna bidra. Jag är glad för att vi vinner, säger Lundgreen.

Ilda Kepic i Skövde HF jublar.
Ilda Kepic i Skövde HF jublar. Foto: Oscar Rickstrand

Tufft spel

Det smällde en hel del på planen och Aranäs ådrog sig fem utvisningar redan i första halvlek som Skövde HF vann med 15–12.

– Det var inget vi hade förväntat oss men de hamnade mycket efter och det blev lite farligt. Det är en skillnad på nivå mellan lagen och det tror jag är förklaringen till att de blir så många utvisningar, resonerar Lundgreen.

Moa Andersson var tillbaka i Skövde HF efter skada.
Moa Andersson var tillbaka i Skövde HF efter skada. Foto: Oscar Rickstrand

Moa Andersson tillbaka

Moa Andersson gjorde comeback efter skada i den första kvalmatchen. Hon har inte spelat match sedan oktober men var nu tillbaka på handbollsplanen igen.

– Det är väldigt roligt. Det är alltid kul att spela. Det känns bra. Jag har längtat att få komma tillbaka ända sedan jag skadade mig, säger hon.

– Vi bränner lite för mycket framåt, både straffar och frilägen. Jag tycker att vi kommer till rätt bra lägen men sätter inte dit bollarna. Då börjar vi bli lite osäkra framåt när vi inte gör mål men vi lyckas ändå vinna, fortsätter Moa Andersson.

Larsson: "Det är det enda som betyder något"

Aranäs hade sina möjligheter att på allvar hota Skövde HF men kom aldrig närmare än två bollar efter paus.

Skövde HF:s målvakt Josephine Nordström svarade för flera viktiga räddningar när Aranäs var på väg ikapp på allvar i den andra halvleken.
Skövde HF:s målvakt Josephine Nordström svarade för flera viktiga räddningar när Aranäs var på väg ikapp på allvar i den andra halvleken. Foto: Oscar Rickstrand

"Ska köra över Aranäs"

Efter den inledande 26–22-segern har Skövde HF kopplat greppet om matchserien som avgörs i bäst av fem.

– Nu ska vi bara fortsätta att kriga på. Vi kan bättre än så här och vi ska visa det och köra över Aranäs i de kommande matcherna, säger Andersson.

Nästa match spelas i Idrottshallen på tisdag.

Artikeltaggar

HandbollHK AranäsNikoline LundgreenSHESkövde HF

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.