Hoppa till huvudinnehållet

Lena Bergqvist lämnar Volvo men släpper inte fordonsindustrin

Publicerad:
Lena Bergqvist lämnar jobbet som platschef på Volvo cars i Skövde och blir istället fabrikschef på Veoneer i Vårgårda. ”Jag får chansen att bidra med min kunskap om produktion”.
Lena Bergqvist lämnar jobbet som platschef på Volvo cars i Skövde och blir istället fabrikschef på Veoneer i Vårgårda. ”Jag får chansen att bidra med min kunskap om produktion”. Foto: Roland Svensson

Volvo Cars, Scania, Volvo Cars igen - och nu fabrikschef på världsledande bilteknikföretaget Veoneer i Vårgårda. ”Det var rätt läge att lämna för mig” säger Lena Bergqvist som varit platschef på Volvo Cars i Skövde.

I tre år har Lena Bergqvist varit platschef för Volvo Cars i Skövde, innan det var hon produktionschef i två år. Och det var också på Volvo, dåvarande Personvagnar, i Skövde som hon började sin karriär inom fordonsindustrin 1986, då som montör.

Volvo Cars kommer tillverka elmotorer i Skövde - "Det är ett erkännande"

”Rätt timing”

Nu lämnar Lena Bergqvist Volvo Cars i Skövde. Världsledande bilteknikföretaget Veoneer i Vårgårda blir henne nya arbetsplats.
Nu lämnar Lena Bergqvist Volvo Cars i Skövde. Världsledande bilteknikföretaget Veoneer i Vårgårda blir henne nya arbetsplats. Foto: Roland Svensson

Hon utbildade sig sedan till civilingenjör i maskinteknik och arbetade i 17 år på Scania i olika funktioner och på olika platser, bland annat som platschef på Scanias fabrik i Oskarshamn och senare också platschef för en lastbilsfabrik i brasilianska mångmiljonstaden Sâo Paolo.

– När jag var i Brasilien dök frågan upp om jobbet på Volvo Cars i Skövde, det passade perfekt in i mitt liv då jag kände att jag ville till hemtrakterna igen. Nu är det nästan på samma sätt, jag blev kontaktad om att bli fabrikschef på Veoneer i Vårgårda.

– Även den här gången var det rätt timing. På Volvo ska det byggas upp en helt ny elmotorproduktion. Antingen skulle jag varit kvar där i flera år eller göra något annat. Det blev något annat.

Bor i Skövde

Drygt 100 i Skövde drabbas när Volvo Cars varslar 1 300

Den 12 april börjar hon det nya jobbet, nio mil bort från hemmet i Skövde.

– Jag ska bo kvar i Skövde, har en dotter som går i åttan och vill gå klart skolan där. Till Vårgårda är det ändå ganska lätt att ta sig. Det går tåg men jag gillar ju att köra bil, så kanske blir det mest bilen och det är ju i detta läge man önskar att man hade en självkörande bil.

Lena Bergqvist har varit platschef på Scanias fabrik i Oskarshamn, platschef för en lastbilsfabrik i brasilianska mångmiljonstaden Sâo Paolo och platschef på Volvo Cars i Skövde. Nu blir det Veoneer i Vårgårda.
Lena Bergqvist har varit platschef på Scanias fabrik i Oskarshamn, platschef för en lastbilsfabrik i brasilianska mångmiljonstaden Sâo Paolo och platschef på Volvo Cars i Skövde. Nu blir det Veoneer i Vårgårda. Foto: Roland Svensson

”Expansiv fas”

Och det är just det som är Veoneer, bolaget startades 2018 som en avknoppning till Autoliv. Veoneer är världsledande inom den teknik som tar oss närmare självkörande bilar - mjukvara, hårdvara och lösningar för aktiv säkerhet.

– Det är en väldigt spännande teknik och eftersom bolaget dessutom är i en väldigt expansiv fas känns det mycket intressant för mig. Jag får chansen att bidra med min kunskap om produktion.

– I Vårgårdafabriken arbetar 800 personer, där produceras radar och kameror och företaget är underleverantör till både Volvo, Mercedes, Subaru och andra bilmärken.

Ny platschef

Lena Bergqvists efterträdare på Volvo ska enligt uppgifter från företaget presenteras under april. I dagsläget är Bjarne Hammar tillförordnad chef för Skövdefabriken.

Artikeltaggar

AB VolvoNäringslivSkövdeVårgårda

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.