Avslutning för IT-café på distans

Läsarnas
PUBLICERAD:
Ledaren Bertil Eriksson delar sin skärm med IT-cafédeltagarna som visar en sammanfattning av terminens genomgångar medan Zooms kontrollpanel syns längst ner.

SPF Seniorerna i Skövde tillsammans med Studieförbundet Vuxenskolan har nu haft avslutning av sitt populära IT-café. Ett 20-tal deltagare har träffats indelat i två grupper under februari och mars – coronasäkert på distans tack vare Zoom. En grupp har koncentrerat sig på Windows 10 på PC eller laptop medan den andra gruppen har koncentrerat sig på smarta telefoner och surfplattor.

Avslutningsdagen diskuterade Bertil Eriksson och Bengt Anderson i PC/Laptop-gruppen kortkommandon, erfarenheter och tips kring Windows 10, Word och Excel med deltagarna. Tidigare under terminen gick gruppen igenom ämnen som Zoom-användning, säkerhet, Windows Update, skärmdumpar, säkerhetskopiering, molntjänster, cookies och bildhantering.

Avslutningsdagen för gruppen med smarta telefoner och surfplattor gick Myra Lehmann med hjälp av Björn Gaarder och Claes Stymne igenom säkerhet. Det visades var information hittas, om olika säkerhetspaket för familjens alla digitala enheter, tittade på gratis säkerhetsappar, för att sedan diskutera förebyggande av hacking inom sociala media samt vad man ska se upp för i e-postmeddelanden. Tidigare under terminen tipsade deltagarna varandra om favoritappar bland de över 3 miljoner tillgängliga apparna, diskuterade ämnen som backup, synkning mellan enheter (telefon/surfplatta/dator), molntjänster, gjorde en djupdykning i Facebookvärlden, tittade på den nya SPF-appen, samt vanliga och ovanliga inställningar.

Vi är många seniorer som nu använder den nya tekniken för att kunna umgås och lära oss nya saker. Då vi inte kan träffas i grupp, fortsätter vi med den viktiga sociala kontakten. Ett skratt förlänger livet och det fick de då Myra frågade varje gång om deltagarna lärde sig minst en sak... annars gällde kvarsittning, vilket orsakade allmänt skratt innan sessionen avslutades.

Deltagarna i både grupperna önskade varandra glad påsk och trevlig sommar.

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.