Inner Wheels narkotikasökhund går i pension

Läsarnas
PUBLICERAD:
Zak och hans förare Niklas har nosat rätt på 1,5 ton narkotika under nio år i Tullverkets tjänst.

Den mest framgångsrika narkotikasökhunden Zak, donerad av Inner Wheel Sverige, går nu i pension efter nio års tjänst i Tullverket. Springer spanieln Zak och hans förare Niklas har varit stationerade vid Malmö tullstation. Zak har ett extra ordinärt luktsinne, som har kunnat nosa sig till narkotika på 50-60 meters avstånd. Han har energi, uthållighet och en otrolig förmåga att oavsett hur narkotikan varit gömd kunnat avslöja smugglingen. Zak är den enda narkotikasökhund som har belönats med utmärkelsen Årets Narkotikasökhund två gånger, 2014 och 2017. Den beräknade samhällsnyttan i alla hans beslag, som varit 1,5 ton narkotika/droger, är hela 2,6 miljarder kronor.

Sedan mitten av 1980-talet bedriver Inner Wheel ett nationellt projekt tillsammans med Tullverket för inköp av narkotikasökhundar. Antalet hundar som Tullverket köpt in under årens lopp för Inner Wheels donationer är 79 stycken. Inner Wheel stödjer tillsammans med Tullverket kampen mot narkotika/droger vid våra gränser.

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.