Avslutning på seniorqigong på distans

Läsarnas
PUBLICERAD:
Ledaren Myra Lehmann med sin assistent visar hur lotusblomman går upp i knopp och syns bra hemma hos en av deltagarna.

SPF Seniorerna Skövde tillsammans med Studieförbundet Vuxenskolan har nu haft avslutning på Senior qigong på distans. Ett 15-tal deltagare har träffats varje vecka under februari och mars – coronasäkert på distans tack vare Zoom. En av deltagarna har varit med sedan början med SPF:s qigong höstterminen 2007 och några var med innan vi började träna digitalt, men hälften är nya som endast varit med sedan vi började med Zoom. Vi är tre par – en bra och hälsosam aktivitet för både kvinnor och män.

Qigong tillhör traditionell kinesisk medicin och har funnits i Kina i mer än 3000 år. Med tusentals olika rörelser, finns det något som passar alla. I slutet av 1900-talet började qigong synas i västvärlden. Idag räknas det som en må bra-aktivitet och tränas för att behålla eller förbättra rörelseförmågan.

De utvalda rörelserna i SPF:s senior qigong innehåller lätta stretching- och rörelseförbättringsrörelser. Något som gör ont ska alltid undvikas. Med så många rörelser att välja ifrån, passar qigong alla – även den som vill träna sittandes.

Avslutningsdagen tränade vi även den populära korta sekvensen Lotusblomman, där vi gick igenom blommans livscykel med stretching- och balansrörelser samtidigt som var och en koncentrerade sig på sin egen blommas färg. En rolig avslutning där ledaren Myra Lehmann uppmanade deltagare att träna lite var för sig under sommaren samt önskade välkommen åter då vi börjar igen i mitten av september.

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.