PRO Skövde på tipspromenad i Boulogner

Läsarnas
PUBLICERAD:
Foto: Göran Hermansson

Den 7 april var 17 PRO:are i Skövde på sin andra tipspromenad 2021. Med hänsyn till reglerna kring pandemin delades deltagarna in i mindre grupper. I tipspromenaden ingick 12 frågor och med vandring kring Boulognersjön. I tipspromenaderna med kulturinslag samverkar vi med ABF. Denna vandringen var det bland annat information om Skövde som kurort och det som senare blev Högskolans kårhus.

Historiskt intressant är Skövde Vattenkuranstalt (badhuset), mellan 1870–1903, vid järnvägsstationen, söder om Boulognerskogen. Kurorten var under några årtionden en av de mer populära i Sverige och hade mängder av gäster. Ett societetshus byggdes 1877 och revs 1904.

Krögaren Adolf Warnicke på Skövde Hotell anhöll så 1865 om tillstånd att servera spritdrycker till promenerande i Boulognerskogen under sommarmånaderna. En serveringslokal "Schweizeriet", uppfördes. Ett schweizeri kallades en lokal där man främst serverade alkoholdrycker och enklare mat.

1882 revs Schweizeriet och ersattes med en ny restaurang, man uppförde även en musikpaviljong som även denna finns kvar. 1992 blev restaurangen Högskolans kårhus.

Många har säkert funderat över vad ett kårhus är och vilken verksamhet som bedrivs på ett kårhus. Av information från Högskolan framgår följande: Kårhuset är en mötesplats för studenterna. Kårhuset Boulogner ligger ett stenkast från campus, det drivs och sköts av Studentkårens förening Skövde Sexmästeri. Här arrangeras bland annat pub- och klubbverksamhet. Ett sexmästeri, även kallat festmästeri, klubbverk, klubbmästeri eller festeri är inom den svenska universitets- och högskolevärlden en studentförening eller grupp med ansvar för att anordna fester åt medstudenterna

Flest rätt på frågorna hade Elisabeth Carlström och Ritva Minkkinen 9 rätt, Evy Sandén och Guje Schnedier 8 rätt, Carin Sköld och Lena Larsson 7 rätt. Samtliga erhöll pris.

Efter tipspromenaden gick vi genom parkeringshuset Mode till Rådhusets glashus och fikade. Nästa tipspromenad blir onsdagen den 14 april med start från PRO-gården.

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.