Hoppa till huvudinnehållet

”Intresset för Norra Ryd tar fart efter tungt pandemiår”

Publicerad:
Det mest iögonfallande byggprojektet i Norra Ryd är Parafons nya anläggning som ska bli över 13 000 kvadratmeter stor. Kanske bidrar detta jättebygge till att intresset för Norra Ryd har vaknat till efter ett tungt pandemiår.
Det mest iögonfallande byggprojektet i Norra Ryd är Parafons nya anläggning som ska bli över 13 000 kvadratmeter stor. Kanske bidrar detta jättebygge till att intresset för Norra Ryd har vaknat till efter ett tungt pandemiår. Foto: Roland Svensson

Det var få nya intressenter som hörde sig för om Norra Ryd under 2020. Men nu anar marknadsutvecklaren Christian Johansson en ljusning. ”Kanske bidrar Parafons storbygge till att intresset för området har vaknat igen. Nyligen gjordes tre markreservationer och snart börjar en drivmedelsstation byggas”.

Likt alla större städer ska Skövde ha verksamhetsområden intill infartsvägarna. Ett av de områden som växer är Norra Ryd som ligger intill riksväg 26, i närheten av Södra Ryd.

I etapp ett finns sedan en tid tillbaka bland annat en padelhall, där Zlatan Ibrahimovic är delägare, och ett gym. Vägar och allt annat är förberett och intresset från företagare har varit stort att etablera sig där. Hade det inte varit för pandemin hade förmodligen fler byggnationer påbörjats.

Flera hoppade av

– Det är ingen hemlighet att det fanns intressenter som hoppade av för ett år sedan när pandemin tog fart. Och under förra året var det inte heller, av förklarliga skäl, många nya intressenter som hörde av sig, säger Christian Johansson, marknadsutvecklare, Skövde kommun.

Samuel Abdallah, Pär Jiveby och Joakim Wendel, personverktyg AB och JWSA Fastigheter, bygger och expanderar i Norra Ryd. Sju personer ska nyanställas.
Samuel Abdallah, Pär Jiveby och Joakim Wendel, personverktyg AB och JWSA Fastigheter, bygger och expanderar i Norra Ryd. Sju personer ska nyanställas. Foto: Roland Svensson

Men några av dem som inlett processer för att etablera sig i Norra Ryd finns kvar - även efter det hårda pandemiåret.

Expanderar och nyanställer

Pär Jiveby, Samuel Abdallah och Joakim Wendel som äger fastighetsbolaget JWSA fastigheter tillsammans bygger en ny anläggning i verksamhetsområdet där Pär ska driva sitt företag personverktyg AB.

– Verksamheten har vuxit ur våra nuvarande lokaler på Kylarvägen och eftersom efterfrågan på våra produkter ökar ska vi expandera. Det känns kanonbra att kunna bygga här, säger Pär Jiveby som startade företaget 2005.

– Vi flyttar in i den nya fastigheten i slutet av augusti och vi kommer då att anställa sju personer, vi har redan inlett rekryteringen.

Största i Skövde

Mitt i området pågår också jättebygget av Parafons nya anläggning i Skövde. När den drygt 13 000 kvadratmeter stora byggnaden är klar lämnar företaget sina nuvarande lokaler i Karlsro. Parafon ägs av Rockwool Group. Detta är det i särklass största bygget i Norra Ryd och det största i Skövde på många år. Som jämförelse kan sägas att Arena Skövde är 16 000 kvadratmeter.

Tomten som anläggningen byggs på är ett helt kvarter på 45 000 kvadratmeter och var från början avsedd för åtta verksamhetstomter.

– Parafon-bygget går enligt justerad tidsplan och Skövdeborna kan få se ljuset av en ny byggnad runt vecka 20, slutgiltig inflyttning och ianspråktagande av fastigheten sker 30 november, säger projektledaren Anders Johansson på PNP Stålhallar som bygger anläggningen.

–  Under förra året var det inte heller, av förklarliga skäl, många nya intressenter som hörde av sig, säger Christian Johansson, marknadsutvecklare, Skövde kommun.
– Under förra året var det inte heller, av förklarliga skäl, många nya intressenter som hörde av sig, säger Christian Johansson, marknadsutvecklare, Skövde kommun. Foto: Roland Svensson

Nya markreservationer

Byggstarten närmar sig även för en drivmedelsstation som ska ligga nära riksvägen och stå klar nästa år.

– Där blir det också en biltvätt om allt går enligt planerna.

Nyligen har kommunen också gjort tre markreservationer i området, namnen på företagen kan Johansson inte avslöja eftersom mycket återstår i processen innan det kan bli byggnation. Men det handlar om ett byggföretag, en bilförsäljning och ett industrihotell.

Norra Ryd, med riksväg 26 till vänster: Rött är sålt – bygglov är beviljat, gult är reserverat – bygglov är antingen under prövning eller ska skickas in för prövning och grönt är ledigt – det kan finnas intressenter på ytorna.
Norra Ryd, med riksväg 26 till vänster: Rött är sålt – bygglov är beviljat, gult är reserverat – bygglov är antingen under prövning eller ska skickas in för prövning och grönt är ledigt – det kan finnas intressenter på ytorna. Foto: Skövde kommun

– Det där med industrihotell är i mångt och mycket ett storstadsfenomen, men passar bra in här också. Det råder ju brist även i Skövde på lokaler för mindre, ofta nystartade, företag.

”För diskussioner”

I etapp ett av Norra Ryd återstår ett fåtal tomter, bland annat några med ”bästa läge” ut mot riksvägen.

– De har varit tingade men företagen drog sig ur under pandemin, men nu för vi nya diskussioner med andra intressenter, de kan också vara till för verksamheter som flyttar från Mariesjö.

Långa processer

Christian Johansson tycker sig efter det tunga pandemiåret 2020 ana att intresset för nyetableringar eller flytt har ökat.

– Kanske vänder det nu och säkerligen bidrar Parafon-bygget till det nu växande intresset för Norra Ryd, säger Christian Johansson.
– Kanske vänder det nu och säkerligen bidrar Parafon-bygget till det nu växande intresset för Norra Ryd, säger Christian Johansson. Foto: Roland Svensson

– Kanske vänder det nu och säkerligen bidrar Parafon-bygget till det nu växande intresset för Norra Ryd. Att bygga nytt är en lång process som i vissa fall kan ta flera år, det är mycket mer än själva byggnationen.

– Jag tror och hoppas att första etappen är fullt utbyggd 2023-2024. Nu är detaljplanen för etapp två ute på samråd. Den delen ligger söder om etapp ett, mot staden till. Sedan återstår etapp tre på andra sidan 26:an.

Artikeltaggar

NäringslivNorra RydSkövde

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.