Hoppa till huvudinnehållet

Fastighetsplaner i Undenäs

Publicerad:
Karlsborgsbostäders ordförande Rolf Andersson och vd Joakim Ahlin har nått en överenskommelse med Stig-Uno Svensson, vd Tibro Bostadsfastigheter.
Karlsborgsbostäders ordförande Rolf Andersson och vd Joakim Ahlin har nått en överenskommelse med Stig-Uno Svensson, vd Tibro Bostadsfastigheter. Foto: Jesper Sydhagen

Karlsborgsbostäder förvärvar en fastighet i Undenäs och tänker bygga nya lägenheter. Nuvarande fastighetsägaren försöker samtidigt hitta en lösning för det gamla ålderdomshemmet – annars blir rivning aktuellt.

Sedan 2015 har Migrationsverket hyrt lägenheter av Tibro bostadsfastigheter i Undenäs. Nu ska myndigheten lämna Skaraborg och de asylsökande som bor där kommer att flytta under 2021.

Tibro Bostadsfastigheter kommer att behålla tio lägenheter. De ska renoveras in- och utvändigt så snart Migrationsverket flyttar ut.

– Målet är att skapa 10 lägenheter med god standard till en rimlig hyra, säger bolagets vd Stig-Uno Svensson.

– Jag har varit verksam på orten i många år och ser potentialen i Undenäs med närheten till naturen, men ändå nära centralorten och med en bra vägförbindelse.

Tibro Bostadsfastigheter äger också nio småhus och den stora fastighet som byggdes som äldreboende.

För dessa fastigheter har Stig-Uno Svensson och Rolf Andersson, ordförande Karlsborgsbostäder, nått en överenskommelse som de menar kommer vara bra för Undenäs invånare och den fortsatta utvecklingen av orten.

Småhus

Småhusen ska rivas för att göra plats åt nya lägenheter.
Småhusen ska rivas för att göra plats åt nya lägenheter. Foto: Jesper Sydhagen

Fastigheten med de nio småhusen kommer att köpas av Karlsborgsbostäder. När den sista hyresgästen lämnat kommer säljaren att riva husen. Inom en femårsperiod ska Karlsborgsbostäder sedan uppföra ett antal nya marklägenheter på fastigheten.

– Vi anser att Undenäs behöver ett antal nya bostäder då det finns många som vill bo kvar på orten men även flytta dit. I första hand ser vi ett boende som riktar sig till seniorer, säger vd Joakim Ahlin.

Unnebo

Unnebo står tom, men har de senaste åren upplåtits för asylboendes aktiviteter.
Unnebo står tom, men har de senaste åren upplåtits för asylboendes aktiviteter. Foto: Jesper Sydhagen

Unnebo byggdes på 1960-talet och fungerade som äldreboende fram till några år in på 2000-talet. Sedan dess har huset mestadels stått tomt. Stig Uno Svensson tog över för cirka tio år sedan och hyrde ut det som flyktingboende under ett och ett halvt år och som elevboende för Sötåsens lantbrukskola i ett år.

Fastigheten skulle lämpa sig som exempelvis vandrarhem, men Stig-Uno menar att det har varit svårt att hitta en hyresgäst som kan ha användning hela lokalen.

Han gör nu ett sista försök att hitta en bra verksamhet med arbetstillfällen. Har han inte funnit en lösning senast den 30 september så ämnar han riva fastigheten och sälja marken till Karlsborgsbostäder.

Markanvändning

Rolf Andersson menar att man efter rivning får fundera på vad marken ska användas till. Villatomter är ett alternativ.

– Detta kommer givetvis att ta lite tid och vi kommer när pandemin så medger att lyssna av vad Undenäsborna själva har för tankar, understryker Rolf Andersson.

– Hela satsningen handlar om mellan 15 till 20 miljoner. De stora investeringarna kommer att ske när Karlsborgsbostäder skall bygga nytt och Tibro Bostadsfastigheter skall renovera befintliga lägenheter.

Artikeltaggar

Bostad och byggenTöreboda kommunUndenäs

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.