Kommunstyrelsen vill att personal får simma gratis

Publicerad:
Kommunens personal föreslås få fria bad från och med i höst. Nu återstår att se vad kommunfullmäktige säger om det. Foto: Anita Enocksson

Kommunstyrelsen, KS, betade av många ärenden denna vecka. Bland annat ställer man sig positiv till Mikael Falekes (M) motion om gratis bad i kommunens simhall för kommunanställda.

Faleke lyfter fram att motionssim är en skonsam träningsform som passar alla och ju fler som har god fysik, desto mindre blir kommunens kostnader för sjukskrivningar. Kommunstyrelsen föreslår att fria bad ska erbjudas från och med i höst.

Särskilt boende

KS besvarade också Falekes motion om att skapa ett äldreboende i Fagersanna och Ransberg. KS anser att motionen är besvarad i den del som avser att förslag att antingen bygga eller inte bygga ett boende ska finnas klart hösten 2021. Lokalutredningen för Fågelviksskolan, äldreboenden och förskolor utreder redan förutsättningarn och ska presenteras den 8 oktober. KS avslår däremot de delar som avser medborgardialog kring framtidens äldreboende i Fagersanna - Ransberg.

Västerviksmodellen

När det gäller Falekes motion att utreda Västerviksmodellen inom hemtjänsten förslår kommunstyrelsen att fullmäktige avslår den eftersom socialnämnden redan påbörjat en organisationsförändring för hemvården. Mikael Faleke (M), Per-Olof Andersson (M), Åse Nicklasson (SD) och Heinz Barath (SD) vill dock att fullmäktige ska bifalla motionen.

Familjerådgivning

När det gäller KS svar på Maria Marics (KD) motion om gratischeck till familjerådgivningen blev det återremitterat till socialnämnden som får beskriva kostnaderna för gratischeck till familjerådgivningen och kostnadernas förhållande till socialnämndens budget.

SD:s motion om kontaktperson

SD:s motion om brukares fortsatta rätt till kontaktperson föreslås avslås med hänvisning till socialnämndens riktlinjer, gällande lagstiftning och Socialstyrelsens allmänna råd och föreskrifter. Åse Nicklasson (SD) och Kristoffer By (SD) lyfter fram att ett av besparingsförslagen i socialnämnden är att ta bort kontaktpersonen för brukare som bor på gruppboende. De vill hellre se att brukare, oavsett boendeform, har rätt till en kontaktperson. Åse och Heinz Barath (SD) reserverar sig mot KS beslut till förmån för partiets.

Beachvolleyplan i Fagersanna

Kommunstyrelsen föreslår fullmäktige att bifalla ett medborgarförslag och ge kultur och fritidsnämnden i uppdrag att anlägga en beachvolleybollplan vid Stationsbadet i Fagersanna. KS föreslår att arbetet påbörjas snarast och att kostnaden på cirka 100 000 kronor belastar kultur- och fritidsnämndens investeringsanslag för friluftsområden och bad.

Artikeltaggar

NyheterPolitikSamhälleTibroTibro kommun

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare