LEDAREN: Risk att fotbollen får vänta

Ledare
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Södermalms IP där det inte hänt så mycket på väldigt många år.
Foto: Erica Augustsson
En ny arena för fotbollen i Skövde är på tapeten igen. Åtminstone om man är inblandad och intresserad av sporten.

Jag har varit på ämnet tidigare och nyligen lyftes frågan igen i SLA av Skövde AIK:s förre ordförande Rune Espefält

Mycket handlar om utspelet där Moderaterna 2018 gick ut och lovade att dra igång projektet under innevarande mandatperiod. Vi har val i september nästa år så än är det inte för sent, men känslan är att frågan inte är speciellt het då den inte diskuterats inom Alliansen och den finns inte med i kommunens strategiska plan.

Visst, jag köper att frågan är komplex. Det är mycket som måste räknas in när ett sådant beslut skall tas, men jag menar att mycket av de problem som nämns är känt sedan länge.

Att Lillegården ligger vid ett vattenskyddsområde är ett faktum.

Att friidrotten måste ha något nytt om Södermalms IP försvinner och att det behövs fotbollsplaner i södra delen av Skövde är ju också något som är bekant.

I grunden är självklart de moderata planerna helt rätt och positiva, men det finns ingen vits med att skapa förväntningar som inte infrias. Pratats i ämnet har det gjorts sedan 1980-talet och kanske tidigare ändå, nu gäller det att gå från ord till handling.

Har gjort sitt

Att Skövde behöver en ny arena är helt odiskutabelt. Södermalms IP har trots en del kosmetiska uppsnyggningar gjort sitt.

Egentligen ser anläggningen i grunden ut på samma sätt som för drygt 50 år sedan när Skövde AIK kvalade till allsvenskan. Så känner i alla fall jag det som var med redan då.

Nu känns det som att Skövde är på god väg att flytta fram sina positioner, men hemmaarenan hänger inte med.

Jag såg också att man kan få Södermalms IP uppgraderat för att spel i superettan. Det skall ge mer handlingsutrymme, visst så kan det vara.

Jag tror dock det finns en risk för att det blir en permanent lösning och att hela projektet skjuts på framtiden.

Det får inte ske, utan jag hoppas verkligen att det här med en ny arena utreds i grunden och att det inom överskådlig tid kommer till en bra och konstruktiv lösning.

Det går att åstadkomma saker på tämligen kort sikt. Kommunens satsning Billingen fritidsområde är alldeles utmärkt och drar mängder med folk till berget. Det privata i initiativet med multisportanläggningen som dockats med Billingehov är också mycket bra exempel.

En seger kvar

Till sist måste IFK Skövde Handbolls framfart i SM-slutspelet nämnas. En seger till och vi har de blåvita i final för första gången sedan 2007.

Nu skall inget tas ut i förskott, men jag tror inte laget missar tre matchbollar. Allt tyder på att formen har toppats i rätt läge mot ett Kristianstad som haft en rörig säsong.

Det är bara otroligt trist att matcherna spelas inför tomma läktare.

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.