Hoppa till huvudinnehållet

Upprustning av konstverk för en miljon kronor

Publicerad:
Yxmannen, som tidigare stod på kulturhustorget, ska rustas upp för att sedan flyttas till Boulognerskogen och bli belyst. Arkivbild.

Flera konstverk behöver en ordentlig upprustning. Ett av dem är Yxmannen som även ska få en ny placering i Boulognerskogen.

Kultur- och fritidsnämnden äskar nu medel ur Egnellska fonden för underhåll, renovering och flytt av offentliga gestaltningar. Summan uppgår till en miljon kronor.

– Vi kan inte använda Egnells medel till att renovera vilka konstverk som helst utan de ska användas till att renovera och restaurera konstverk som är inköpta av Egnells medel, säger nämndens ordförande Petter Fahlström (L).

Fyra konstverk

Det handlar om fyra konstverk, Isringar av Elli Hemberg, Monument över Yxmannen av Eric Gate, Ormnystan av Pye Engström och Gelbfanger av Barbro Westling och Peter Johansson.

Isringar ska efter upprustning flyttas närmare Billingehovs entré. Arkivbild.
Isringar ska efter upprustning flyttas närmare Billingehovs entré. Arkivbild. Foto: Roland Svensson

Konstverken ska rengöras och restaureras och de tre förstnämnda verken ska också få nya placeringar.

Isringar som står vid infarten till Billingehov flyttas närmare entrén. Yxmannen som tidigare stod på kulturhustorget ska flyttas till Boulognerskogen, till den lilla ön som det finns gångbro till. Den ska även kompletteras med ledbelysning.

Till Kyrkparken

Ormnystan som tidigare stod vid gamla entrén till stadsmuseet ska få en ny plats i Kyrkbarken.

– Den ska placeras i närheten av lekplatsen för den är lite spännande att interagera med. Därför såg man en bra koppling till barnen och de som rör sig i Kyrkparken.

I Kulturhuset finns Gelbfanger men mekaniken som får verket att röra sig har slutat att fungera, vilket ska åtgärdas.

God utveckling

Egnells fond har haft en god utveckling, fonden har stigit med drygt 12 miljoner kronor sedan 2016. Värdet uppgår nu till närmare 38,5 miljoner kronor.

– Det är en otroligt tillgång för Skövdeborna. Det är Skövdebornas pengar och konstverk och då är det också viktigt att vi underhåller och restaurerar dem.

Nämnden äskar pengarna av kommunstyrelsen som fattar det avgörande beslutet.

Artikeltaggar

BillingehovBoulognerskogenKonstKultur- och fritidsnämndenKyrkparkenPetter FahlströmSkövdeSkövde kommun

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.