RBU-citat känns inte igen i Tibro

Insändare
PUBLICERAD:
Barn och utbildningsnämnden anser att barn med funktionsnedsättningar ska få skolskjuts utifrån individuella förutsättningar och behov, skriver Eva Gustavsson, skolchef i Tibro.
Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT
Svar på insändare från styrelsen för RBU Skaraborg i SLA 12 april.

Styrelsen för RBU Skaraborg skriver i en insändare att barn med funktionsnedsättningar ska få skolskjuts utifrån förutsättningar och behov.

Bakgrunden är att Tibro kommun från och med nästa läsår förändrar sitt skolskjutsreglemente gällande avståndskravet för att bli beviljad skolskjuts som blir likt genomsnittet för de skaraborgska kommunerna.

RBU citerar ett utdrag ur skolskjutsreglementet att kommunen alltid gör en individuell bedömning utifrån ansökningar. RBU skriver vidare att ”avslag på avslag rapporteras från egentolkade bedömningar” och ”stenhårda krav på föräldraansvar med förödande konsekvenser”.

Barn och utbildningsnämnden anser att barn med funktionsnedsättningar ska få skolskjuts utifrån individuella förutsättningar och behov. Därför är det att föredra att alltid göra en individuell prövning. Det gäller både bedömning av behov av skolskjuts på grund av funktionsnedsättning och bedömning som alltid görs vid ansökningar för trafikfarlig väg och särskild omständighet. Bedömningar och beslut fattas utifrån gällande rättspraxis.

Vill RBU Skaraborg föra en dialog med Tibro kommun bjuder vi gärna till möte.

Eva Gustavsson

Skolchef

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.