Tre svenska soldater lindrigt skadade i Mali

UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Den multinationella insatsen Task Force Takuba stöttar den franskledda Operation Barkhane, som syftar till att bekämpa islamistuppror och terrorgrupper i Sahelområdet. Arkivbild.
Foto: DAPHNE BENOIT/AP/TT
Tre svenska soldater har skadats lindrigt i Mali.
De skadades när de körde på en vägbomb.

De tre svenskarna ingår i den multinationella specialförbandsinsatsen Task Force Takuba i Mali. De skadades på onsdagskvällen.

– De var ute på patrull när en bil gick på den här improviserade vägbomben, men tack och lov sårades de bara lindrigt, säger Therese Fagerstedt, pressekreterare på Försvarsmakten.

Åter i tjänst

Två av soldaterna är åter i tjänst och den tredje står under medicinsk observation. De har själva underrättat sina anhöriga.

– Planen är att även den tredje soldaten ska kunna återgå i tjänst i eftermiddag, säger Therese Fagerstedt.

Sverige är ett av de länder som ingår i den internationella styrkan Task Force Takuba. Det svenska bidraget består av ett specialförband med omkring 150 soldater och helikoptrar.

Task Force Takuba ska fungera som en snabbinsatsstyrka som ska kunna avlasta den franska styrkan i Operation Barkhane vid behov.

– Det är en ganska ny insats för oss, det är inte allt för länge sedan de åkte ner, säger Fagerstedt.

Franskledd operation

Den franska styrkan har sitt högkvarter i Tchads huvudstad N'Djamena. Den inledde 2014 Operation Barkhane vars syfte är att bekämpa islamistiska rebeller och terrorgrupper i Sahel-regionen.

Till Sahel räknas Tchad, Mali, Niger, Burkina Faso och Mauretanien, med flera länder på södra sidan Sahara.

Frankrike har i dag 5 100 man i regionen, vars uppgift är att bekämpa islamistiska rebeller och terrorgrupper.

Sveriges riksdag beslutade förra året att stödja den operationen med ett specialförband i Mali. Hela förbandet blev nyligen operativt.

Rebeller och terrorgrupper

Frankrike har på senare tid deklarerat militära framgångar i Sahel. Franska styrkor ska bland annat ha lyckats dödat två höga ledare för al-Qaida-anknutna grupper i regionen.

Men islamistiska rebeller och terrorgrupper kontrollerar fortfarande stora områden och de har kunnat fortsätta sina attacker.

Sedan 2013 har Frankrike förlorat över 50 soldater i konflikten, enligt franska medier.

Sverige deltar också i FN-insatsen Minusma i Mali som bland annat ska stödja Malis regering och skydda civilbefolkningen.

Tea Oscarsson/TT

Peter Wallberg/TT