PRO Skultorp på kyrkogårdsvandring

Läsarnas
PUBLICERAD:
Foto: Irené Larsson

PRO Skultorp fick den stora äran att med Göran Hermansson från PRO Skövde bli guidade på en kyrkogårdsvandring i Skövde. Samling vid S:t Helena kyrka, där vi gick in för att beundra Gerd Allerts gobeläng som hänger vid altaret. Därefter tittade vi på gravarna som finns samlade bakom kyrkan och där vi kunde se en sammanfattning av vilka de var med en kort information.

Vandringen fortsatte till S:t Sigfrids kyrkogård som anlades 1860, kyrkogården låg då norr om stadsgränsen, detta p.g.a. hälsoskäl för att skona stadskärnan. Kyrkogården har också ett område med barngravar. Nästa kyrkogård var S:ta Elin som anlades 1893 och är en av regionens mest värdefulla kyrkogårdar ur kulturhistorisk synpunkt. Den har flera kvarter med särskild prägel, såsom militärkvarter, Skövde sjukhems kvarter och två stora allmänningskvarter. På allmänningen begravdes personer utan ekonomisk tillgång. Vi besökte några kända Skövdebors gravplatser såsom Västgöta-Bengtsson, Arne Sandberg, Gerd Allert, John Grönvall som startade Skövde mekaniska (senare Volvo), Sven ” Fiskarn” Johansson, Magnus”på öster”. Därtill en del kända kyrkans präster som vi kände igen namnen på.

Vandringen fortsatte till S:ta Birgittas kyrkogård som anlades 1949 och är den största av Skövdes kyrkogårdar. Vi besökte några kända Skövdebors gravplatser även här som Rulle Lövgren som vi minns ifrån olika revyer och Gustav Lake, där var gravstenen borttagen vilket vi alla tyckte var ledsamt eftersom han var en mycket välkänd man i Skövde. Slutligen besökte vi anläggningarna för askgravar, idag mer vanligt som begravningsplats än tidigare, samt minneslunden fint smyckad med blommor. Där avtackade vi Göran för en fin och intressant genomförd kyrkogårdsvandring med ett ”Skultorpsförkläde” och lite till hans trädgård samt applåder. Nu ser vi fram emot nästa promenad som är runt Karstorpssjön. Dagens aktivitet genomfördes i samarbete med ABF.

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.