Välfärden först – årets paroll på första maj

Debatt
PUBLICERAD:
Vi sätter välfärden först, på 1 maj och alla andra dagar, menar debattskribenterna. (Arkivbild)
Foto: Stina Stjernkvist/TT
Första maj, arbetarnas internationella högtidsdag har firats runt om i världen sedan slutet av 1800-talet, till minne av alla som offrat sig i kampen för anständiga villkor för alla arbetare. I år är det dessutom 90 år sedan skotten i Ådalen. En fredlig demonstration som slutade i att militären öppnade eld, fem människor miste sina liv och flera skadades.

Under pandemin har Sverige utsatts för otroliga prövningar men också visat på en fantastisk styrka. Personal i vård och omsorg har gjort enorma insatser. Befolkningen har visat på prov på uthållighet och solidaritet. Pandemin har visat vikten av en stark välfärd. Välfärden måste sättas först. Du som arbetar i välfärden behöver bättre villkor och välfärden ska finnas där för dig vem du än är. En stark välfärd bygger hela samhället starkare och ger trygghet för dig genom hela livet.

Att inte fler arbetare väljer att demonstrera för sina rättigheter känns oerhört sorgligt. Vad hände med att gemensamt ta ställning, marschera tillsammans för bättre arbetsvillkor, inte bara för oss själva utan för alla de som behöver få sina röster hörda? Har egoismen vuxit sig så stark i oss att vi slutat tänka på andra?

Att sätta välfärden först verkar inte så självklart för alla som det är för oss. Vi ser många exempel på högerns ideologiska privatiseringar och nedskärningar. Välfärden är något vi gemensamt skapat för att komma alla till del, men vi ser exempelvis att sjukförsäkringen har urholkats, att A-kassan inte är lika stark, att dödsolyckorna på arbetsplatserna stiger. Varför har det blivit så?

140 miljarder i skattesänkningar har satt sina spår i samhället. Vi såg det inte direkt under åren 2006–2014, men det är något vi märker idag. Detta är pengar som kunde ha lagts på sjukförsäkringen, arbetsmiljön och A-kassan, men i stället gick rakt ner i fickorna på de som tjänar allra bäst i samhället. Klyftorna i samhället har aldrig i modern tid varit så stora mellan fattiga och rika. Är det ett sådant samhälle vi vill ha?

Vår övertygelse är att om vi ska få det så bra som möjligt måste vi alla ta ställning för ett rättvisare samhälle, där var och en av oss bidrar till och får ta del av vår gemensamma välfärd. Vi sätter välfärden först, på 1 maj och alla andra dagar! Vi hoppas att du tar ställning och väljer att demonstrera digitalt med oss på första maj i år. Kampen för ett rättvist och jämlikt samhälle måste fortsätta. Upp till kamp!

Jan Hanna, facklig ledare för Socialdemokraterna i Skaraborg

Facklig-politiska kommittén IF Metall Östra Skaraborg:

Annika Sjöhem

Antti Lindberg

Björn Lugn

Ingela Lager

Joakim Nordh

Jörgen Fransson

Roger Krona

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.