Hoppa till huvudinnehållet

Optimistisk trots mardrömsspår för stjärnhästen: ”Fått mera muskler”

Publicerad:
Ecurie D. och kusken Björn Goop är favorit till segern i finalen av Paralympiatravet på Åbytravet.
Ecurie D. och kusken Björn Goop är favorit till segern i finalen av Paralympiatravet på Åbytravet. Foto: Lars Jakobsson/Kanal 75

Frode Hamre är förhoppningsfull trots mardrömsspåret för Ecurie D. i finalen av Paralympiatravet.

– Jag är optimist trots att han fick sämsta spåret, säger den norske tränaren inför storloppet.

Det är lottat och klart till finalen av Paralympiatravet.

Frode Hamre och Ecurie D. drog en nitlott.

Stjärnhästen startar ifrån spår åtta bakom bilen på Åbytravet på lördag.

Ecurie D. debuterade mot den yttersta äldre världseliten på Jägersro i juli förra året. Då startade hästen ifrån bakspår och slutade på en fjärde plats i storloppet Hugo Åbergs Memorial.

Den gången låg Frode Hamre lägre inför starten än vad han gör inför lördagens uppgift trots spåret längst ut bakom startbilen.

– Vi är mera optimistiska inför Paralympiatravet på lördag. Hästen känns väldigt fin och har lagt ut och fått mera muskler i vinter. Normalt sett ska han vara bättre i Elitloppet om tre veckor – men som det känns inför lördagen tror jag inte att han ska vara i behov av fler lopp, säger Hamre till Kanal 75.

Inbjuden till Elitloppet

Segermaskinen Ecurie D. blev som första häst inbjuden till Elitlopp som avgörs sista söndagen i maj. Innan dess är det alltså start i Paralympiatravet dit hästen också blev direktinbjuden.

Ecurie D. vann årsdebuten och blev inbjuden till Elitloppet

Ecurie D. är en av förhandsfavoriterna till vinsten i loppet med 1,5 miljoner kronor i första pris och som körs över 2 140 meter autostart.

Årets upplaga av Paralympiatravet har samlat ett starkt startfält (se faktaruta). Delia du Pommereux och Gelati Cut ifrån Frankrike har också fått en biljett till Paralympiatravet. Båda hästarna gör sina första starter på svensk mark och fick bra startspår.

"Fräsch och fin"

Frode Hamre – som också har Ble du Gers till start i samma lopp – är nöjd med Ecurie D. som är i fin författning.

– Hästen gick ett banjobb på Jarlsberg i torsdags förra veckan och verkade fräsch och fin. Han ska ha väldigt fin form på lördag.

– Det är klart att spår åtta inte är bra. Men lottningen är inget att göra åt. Nu är det upp till Björn, säger Frode Hamre i podcasten "Lördag hela veckan" med en passning till kusken Björn Goop.

Han sitter som vanligt upp i sulkyn bakom Ecurie D.

Ägare ifrån Skövde

Stjärntravaren ägs av Süleyman Yüksel ifrån Skövde och Marko Kreivi ifrån Göteborg. Duon köpte den numera femårige danskregistrerade hingsten, som Jean Pierre Dubois ifrån Frankrike har fött upp, sommaren 2019.

Den 30 maj är det dags för debut i Elitloppet – med tre miljoner kronor i första pris – på Solvalla. Ett lopp som av många anses som världens största travlopp.

Ägaren ifrån Skövde om biljetten till Elitloppet: ”Det är en dröm”

– Det är klart att det är en dröm för alla oss som håller på med trav. Det är som att hamna i en VM-final. Det är det största som vi kan vara med om inom travet, sade Süleyman Yüksel till SLA i mitten av april.

Men först är det alltså tänkt att Ecurie D. ska triumfera i Paralympiatravet.

Paralympiatravet – (Häst, kusk, tränare)

1) Floris Baldwin – Kristian Malmin (Trond Anderssen).

2) Gelati Cut – Gabriele Gelormini (Romain Christian Larue).

3) Racing Mange – Joakim Lövgren.

4) Delia du Pommereux – Eric Raffin (Sylvain Roger).

5) Who´s Who – Örjan Kihlström (Pasi Aikio).

6) Aetos Kronos – Johan Untersteiner (Jerry Riordan).

7) Elian Web – Jorma Kontio (Katja Melkko).

8) Ecurie D. – Björn Goop (Frode Hamre).

9) Ble du Gers – Per Oleg Midtfjeld (Frode Hamre).

10) Very Kronos – Erik Adielsson (Svante Båth).

Artikeltaggar

Ecurie D.Trav

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.