PRO Skövde på kyrkogårdsvandring

Läsarnas
PUBLICERAD:
Foto: Göran Hermansson

Den 5 maj var 12 PRO:are i Skövde på en kyrkogårdsvandring på S:t Sigfrids kyrkogård och S:ta Elins kyrkogård. Under själva vandringen klarade vi oss från regn men vi fick avstå från besök på S:ta Birgittas kyrkogård.

1815 förbjöds alla begravningar inne i kyrkorna. Ofta var det välbärgade personer som begravdes i kyrkor eller kapell medan större delen av befolkningen begravdes under små jordkullar med enkel trämarkering.

Med anledning av att gravsättningar inom staden förbjudits ur hälsosynpunkt flyttades kyrkogården omkring 1860 från Sankta Helena kyrka till omedelbart norr om stadsgränsen (S:t Sigfrids kyrkogård).

Den tidstypiska åttakantiga kapellbyggnaden med fasad i mönstermurat rött tegel invigdes troligen 1877. På S:t Sigfrid finns allt från det sena 1800-talets gravvårdsideal som staketgravar, obelisker, stora resta stenar, figurativa stenar som kors, trädstammar eller pelare, gjutjärnsvårdar och porträttgravstenar till 1900-talets små enkla liggare, hällar och modernismens låga stenar.

Vid besöket på S:t Sigfrids kyrkogård informerade Göran Hermansson om kulturgravar, gravrättstider, begravningsformer och yrken/titlar på gravstenar som auditör, possessionat. Även information om några ”kända” personer som Alfred Grenander, Gustaf Wrandelius, konstnär, hovmålare och Lilli Zickerman, grundare Svensk Hemslöjd.

1893 tillkom S:ta Elins kyrkogård som anses som en av regionens mest värdefulla kyrkogårdar ur kulturhistorisk synpunkt med de vita korsen, Allmänningen där medellösa begravdes, militärkyrkogården med offer för första världskriget och Skövde sjukhems begravningsområde. Gunvor och Bernt Wallgren berättade om en släkting som begravdes på Allmänningen 1945 och hur de anhöriga upplevde detta.

Stadsvandringarna har som syfte att öka gemenskapen och aktiviteten inom PRO och kunskapen om olika delar Skövde. I Stadsvandringarna med kulturinslag samverkar vi med ABF. Stadsvandringen avslutades med ”fika” på Helénsgården.

Nästa onsdag 12 maj med samling vid PRO-gården eller vid Käpplunda busshållplats för en vandring runt Käpplunda- och Havstenasjön.

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.