Hoppa till huvudinnehållet

Förbundet står fast vid enkelserie

Publicerad:
Det blir enkelserie inom Västergötlands distrikts serier. Förbundets tävlingskommitté har behandlat skrivelsen från ett 20-tal klubbar. Att spela in i november anses inte möjligt när alla faktorer räknats in. Foto: ARKIV

Det blir enkelserie för seniorerna i distriktets serier.

Skrivelsen som IFK Mariestad och Jula BK initierade vann inget gehör hos Västergötlands fotbollförbunds tävlingskommitté.

– Det är en viktig skrivelse som är konstruktiv och med bra förslag, men inte genomförbara, säger VFF:s Mats Karlén, som författat svaret från tävlingskommittén.

Den 23 april bestämde VFF att distriktets seniorserier ska genomföras som enkelserie och inte med dubbelmöten.

Beskedet togs emot med besvikelse på flera håll, vilket fick ledare i Jula BK samt IFK Mariestad att samla tankarna och skicka in en skrivelse till förbundet.

I skrivelsen, som stöds av ett 20-tal föreningar i främst norra länsdelen, framförs argument för att kunna spela 22 omgångar.

Initiativtagarna ifrågasätter inte spelstart 11 juni eller respekten för pandemin. Man vill dock så långt det går kunna förlänga säsongen in i november för att kunna spela en hel serie. I en dialog med förbundet ville klubbarna tömma ut alla möjligheter i frågan om exempelvis domarsituationen.

– Det har varit många diskussioner om detta i tävlingskommittén, säger Karlén.

Ingen speciallösning

I mars informerade VFF om tre olika alternativ på startdatum. Nu är man på det sista alternativet, tre, tidigast 11-15 juni.

Mats Karlén säger:

– Bedömningen gjordes i mars månad och vi är på alternativ tre med enkelserie och kvalspel. Tävlingskommittén vill ha kvar kvalspelet. Om någon division vill ha ett annat upplägg har inte ”TK” någon tanke på att separera olika divisioner, utan det är samma upplägg för alla A-lagsserier.

Mats Karlén säger vidare att det inte är aktuellt att spela under sommaruppehållet mer än möjligen någon vecka.

– Det klaraste beskedet vi fått av föreningarna är att inte röra sommaruppehållet.

Att spela i större delen av november på konstgräs anses svårt.

– Då förutsätts att alla matcher som ska spelas kommer in på konstgräsplaner under kanske sex veckor. Belastningen med träningar och matcher blir hårdare på konstgräs.

Mats Karlén berättar exempelvis att 16 seniorlag i Lidköpings kommun skulle samsas på två konstgräsplaner.

Motivationen

Ett argument från IFK Mariestad, Jula BK och andra klubbar har varit att motivationen bland spelare tryter med enkelserie.

– Tävlingskommittén gör en helhetsbedömning för alla serier. Motivationen hos spelarna att spela varje helg i november med de yttre omständigheter som finns, påverkar lagets möjligheter till sportsligt bra förutsättningar.

Mats Karlén fortsätter:

– ”TK:s” bedömning är att om du frågar spelare i dag vill majoriteten spela i november. Men sedan kommer andra sporter som spelar in. Futsal är viktigt att få igång också i november.

Planförhållanden och slitage på domare är förbundets viktigaste argument för att hålla fast vid enkelserie.

Planförhållanden och slitage på domare är förbundets viktigaste argument för att hålla fast vid enkelserie

Västergötland tog ett tidigt beslut på enkelserie, vilket ifrågasatts.

– Vi har fått blandade reaktioner. En del har sagt att det varit bra att besluta om enkelserie för att klubbarna ska få något att rätta sig efter. Vi var snabbast av distrikten med ett förberedande beslut i mars. De andra distrikten är på god väg mot någonting liknande, avslutar Mats Karlén.

Beslutet 23 april

Efter den senaste förändringen av restriktionerna till 17 maj beslutade Västergötlands fotbollförbunds tävlingskommitté följande:

A-lagsserier, damer division 3-4 och herrar division 4-6: Serierna genomförs som enkelserier med påföljande kvalspel inom distriktet. Start tidigast perioden 11-15 juni, om detta inte är genomförbart gäller startdatum 1 augusti.

Damer division 2: Götalandsdistrikten har gemensamt beslutat att spela dubbelserier i de åtta serierna om start kan ske 22-23 maj. I annat fall spelas enkelserie med start när restriktionerna tillåter. Besked väntas komma denna vecka (vecka 19).

Utvecklingsserier, damer och herrar: Start tidigast 11-15 juni, om detta inte är genomförbart gäller startdatum 1 augusti. Matcher som är planerade från och med det startdatum som fastställs ska spelas.

Artikeltaggar

FotbollMats KarlénVästergötlands fotbollförbund

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.