Hoppa till huvudinnehållet

Grimstofts osäkerhet: ”Är det värt det?”

Publicerad:
Reporter Erica Augustsson
Erica Augustsson
erica.augustsson@sla.se
I slutet av veckan reser Mattias Grimstoft, förbundskapten för Polens softbolldamer, till Kutno för att se sina spelare igen innan truppen till sommarens softboll-EM ska presenteras.
I slutet av veckan reser Mattias Grimstoft, förbundskapten för Polens softbolldamer, till Kutno för att se sina spelare igen innan truppen till sommarens softboll-EM ska presenteras. Foto: Johan Espefält

Softbollssäsongen står för dörren och för Mattias Grimstoft väntar några intensiva dagar när en polsk landslagstrupp ska tas ut.

– Det kommer bli väldigt spännande, säger den polske förbundskaptenen som dock är osäker kring framtiden.

På Idrottsgalan i Skövde i vintras tilldelades han det tunga hederspriset och benämndes som "Skövdes egen Mr Baseboll/Softboll". Men han är också förbundskapten för det Polens softbollslandslag.

Mattias är Skövde mr Baseboll/Softboll: "Jag älskar det verkligen"

Det var inför förra säsongen som Mattias Grimstoft axlade den rollen. Coronapandemin försvårade arbetet i fjol, men nu är det dags att bege sig till Kutno, väster om Warszawa i Polen.

I slutet av veckan får han se vad som finns att jobba med den här säsongen. Då väntar en "try out" – ett träningsläger. Därefter ska en trupp till sommarens softboll-EM tas ut.

– Det ska bli jättespännande att träffa den här truppen. Det kommer bli väldigt intensiva dagar. Det är 30 stycken inbjudna och 16 stycken som ska tas ut i truppen som sätts på pränt på söndag innan jag åker hem igen, säger Mattias Grimstoft.

Känslosam final på Skövde Idrottsgala: “Betyder väldigt mycket”

Helgens besök i Polen blir hans tredje sedan han tog över som förbundskapten förra vintern. Men det återstår att se om det blir några fler därefter.

– Jag ställer mig frågan om ifall det är värt det och jag ska ta mig en ordentlig funderare när jag kommer hem igen. För softbollen är det värt hur mycket som helst, men för hälsan och allting runt om med pandemin nu.... Det finns väldigt många frågetecken hos mig. Framförallt tycker jag att de på högre ort, det europeiska förbundet och så, ska tänka till. Men det är så mycket pengar och politik i det...

Inget Sverige i EM

Oavsett hur Grimstofts framtid i den polska softbollen kommer att se ut så förbereds det för ett EM i Italien med start i slutet av juni.

Noterbart är att Sverige inte kommer delta i mästerskapet.

– Sverige valde i ett tidigt skede att inte vara med, bland annat på grund av omorganisation. Det tycker jag är klokt med tanke på läget, säger Grimstoft.

Annorlunda start för Mattias som polsk förbundskapten

Något som i alla fall är säkert är att Grimstoft fortsatt kommer att vara engagerad i Skövde Saints.

– Jag hjälper till och stöttar upp både hos damerna och herrarna. Det känns riktigt bra. Vi har visserligen två tunna trupper, men vi kör på och jobbar med rekryteringen, säger han.

Såväl softbollens som basebollens seriestarter är framflyttade till mitten av juni.

Vad gäller Skövde Saints arrangemang har klubben beslutat att inte genomföra turneringen Baltic Open i år. Hoppet om ungdomsturneringen Billingeslaget lever däremot fortfarande.

Juniorläger i Skövde

Samtidigt som Mattias Grimstoft befinner sig i Polen för att plocka ut sitt landslag pågår det även läger på hemmaplan.

Det är det svenska juniorlandslagets i baseboll som ska formas, och inför den uttagningen hålls tre läger – ett i Stockholm, ett i Leksand och ett i Skövde. På hemmaplan på Lillegårdens IP ska Saintsspelaren Neo Grimstoft försöka slå sig in i det blågula juniorlandslaget.

Artikeltaggar

Mattias GrimstoftSkövde SaintsSoftboll

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.