Hoppa till huvudinnehållet

Alla gymnasieelever i skolan samtidigt – om smittläget tillåter

Publicerad:
Från
Från Foto: Jessica Gow/TT

Gymnasieskolorna i Västra Götaland kan från och med den 17 maj ha samtliga elever på plats i skolan, om det lokala smittoläget tillåter.

Det meddelar Smittskyddet i regionen under onsdagen.

De särskilda rekommendationerna till skolorna som gällt sedan tidigare om att bara två tredjedelar av eleverna kan vara på plats i skolan samtidigt, upphävs från och med den 17 maj. Men kommunerna måste själva anpassa behovet av distansundervisning och andra begränsningar efter den lokala situationen.

Smittspridningen av covid-19 sjunker i Västra Götaland men minskningen går långsamt. De skärpta regionala rekommendationerna förlängs därför till och med 6 juni. Samtidigt tas de särskilda råden till skolan bort.

– Smittspridningen ser mycket olika ut inom regionen. Därför ger vi inte en generell rekommendation till samtliga gymnasieskolor i Västra Götaland. Det viktigaste är att varje enskild kommun och skola gör en bedömning utifrån sina förutsättningar. Det behövs kraftfulla begränsningar på många håll även i fortsättningen, säger Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare, i ett pressmeddelande.

Under vecka 18 minskade antalet nya fall av covid-19 i Västra Götaland med fyra procent jämfört med föregående vecka. Det var tredje veckan i rad med en minskning, men smittspridningen är fortfarande på en hög nivå.

Smittskydd Västra Götaland har därför beslutat att de skärpta regionala rekommendationerna för Västra Götaland förlängs till och med 6 juni. Det handlar bland annat om att använda munskydd i kollektivtrafiken och inomhus där det inte går att undvika nära kontakt med andra under längre tid. Fortsatt är rådet också att undvika platser med trängsel, till exempel att vistas så kort tid som möjligt i butiker och helst handla utan sällskap.

– Det är viktigt att alla förstår att situationen fortfarande är oerhört allvarlig. Vi får inte släppa efter för tidigt nu utan vi måste alla göra vad vi kan för att hindra smittan från att spridas i samhället, säger Thomas Wahlberg.

Smittskydd Västra Götaland gör också en mindre justering i rekommendationen om resor. Den nya skrivningen förtydligar att den som måste göra en resa behöver göra det så smittsäkert som möjligt både under sin resväg och på resmålet.

Artikeltaggar

CoronavirusetSkaraborgThomas WahlbergVård och omsorg

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.