Hoppa till huvudinnehållet

Hotades och fördes till skogen - avlyssnade samtal viktiga bevis för åklagaren

Publicerad:
Vice chefsåklagare Jenny Karlsson hävdade vid rättegången i tingsrätten att de två männen tvingade med Skövdebon i bilen, körde till skogen där han hotades med våld och pressades på pengar.
Vice chefsåklagare Jenny Karlsson hävdade vid rättegången i tingsrätten att de två männen tvingade med Skövdebon i bilen, körde till skogen där han hotades med våld och pressades på pengar. Foto: SLA/Arkiv

Brottsoffret sitter mitt emot de två män i tingssalen som misstänks ha kört ut honom i skogen, hotat med våld och pressat honom på pengar. Avlyssnande samtal och sms är en del av bevisningen, men männen förnekar brott. Den allvarliga händelsen ingår i en härva med flera misstänkta och flera åtalspunkter, även en Skövdeföretagare har utsatts för ligan.

På tisdagen inleddes rättegången i ärendet som rör flera åtalade Skövdebor, mellan 37 och 44 år gamla, och innehåller åtalspunkter om bland annat grovt narkotikabrott, grov utpressning, medhjälp till samma brott och människorov. Vice chefsåklagare Jenny Karlsson startade med åtalspunkt två i det mycket omfattande åtalet, ett allvarligt brott som drabbade en man från Skövde.

”Brottsoffren bedömde våldshoten som verkliga – vågade inte anmäla”

Männen bevakades

Polisen hade span mot bland andra de två Skövdeborna eftersom de misstänktes för grova narkotikabrott. Men i november förra året när polisen följde männens rörelser och avlyssnade deras telefonsamtal framkom även andra allvarliga brottsmisstankar.

Ett av brottsoffren satt på tisdagen intill åklagaren och målsägandebiträdet i tingssalen i Skaraborgs tingsrätt, mitt emot honom satt de män som misstänks ha utsatt honom för människorov och grov utpressning.

Ville inte ha hjälp

Bakgrunden till brottet är enligt åklagaren att de nu åtalade männen i höstas fick kännedom om att Skövdebon hade varit inblandad i ett bråk. En av männen var bekant med Skövdebon och de två erbjöd sig att hjälpa och beskydda honom mot de andra som inblandade.

– Men han vill inte ha beskydd eller hjälp, sade åklagaren under rättegången på tisdagen.

Skövdeföretagare brottsoffer i stor utpressningshärva

”Paralyserad, livrädd”

När han i november träffade de misstänkta männen tvingades han att sätta sig i baksätet på bilen, han fick inte använda sin mobiltelefon under färden.

– Han blir helt paralyserad, livrädd. Han förs till ett skogsområde utanför Skövde där han hotas med våld. En av männen hävdar att han har kontakt med grovt kriminella som skulle kunna skjuta honom om han inte betalar sin skuld på 200 000 kronor till dem senast i slutet på januari. De två talar också om tidigare våldshändelser de varit med om, sitt våldskapital.

Samtal avlyssnades

Mannen tvingades som delbetalning ge dem sin Rolexklocka. Enligt åklagaren åkte männen direkt till pantbanken i Skövde där de löste in den.

Fyra Skövdebor misstänkta i utpressningsärende

Under rättegången spelade åklagaren upp ett flertal avlyssnade samtal och visade sms-konversationer där det på olika sätt talas om händelsen. Det finns också bilder där de två syns med Rolexklockan eller den låda där klockan enligt åklagaren förvarades i.

Men båda männen förnekar brott.

Skövdeföretagare utsatt

Rättegången i det omfattande ärendet pågår i tretton dagar, på torsdag är det fokus på det som en Skövdeföretagare misstänks ha utsatts för - under hot om våld tvingades han föra över nästan två miljoner kronor till de åtalade.

Artikeltaggar

Brott & blåljusGrov utpressningGrovt narkotikabrottMänniskorovSkövde

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.