Hoppa till huvudinnehållet

Brottsoffer: ”Om jag berättade för någon skulle en anhörig dödas”

Publicerad:
Skövdeföretagaren vittnade på torsdagen i den omfattade rättegången som bland annat rör grov utpressning. ”Jag övervägde hela tiden att gå till polisen, men vågade inte” berättade företagaren som tvingades betala två miljoner kronor till de åtalade personerna. Foto: SLA/Arkiv

Skövdeföretagaren, ett av brottsoffren i den omfattande utpressningshärvan, vittnade på torsdagen om en period av djup ångest och stor rädsla. Han pressades på pengar - om han inte betalade eller om han gick till polisen skulle anhöriga eller vänner utsättas för allvarliga våldsdåd.

Rättegången mot de fyra Skövdebor som åtalats för delaktighet i grov utpressning mot flera personer, människorov och grovt narkotikabrott fortsatte på torsdagen. Huvuddelen av åtalet rör två Skövdebor, 42 och 44 år gamla.

Tvingades med i bil

Tidigare i veckan handlade det om en Skövdebo som tvingades med i en bil ut i skogen där han hotades och där gärningspersonerna försökte få honom att föra över 200 000 kronor till dem. Han tvingades också lämna ifrån sig en Rolex-klocka. Allt handlade om att de hade fått en hållhake på honom, de hade erbjudit honom skydd mot personer som han hade varit i bråk med. Han ville inte ha deras hjälp, men det kostade ändå.

Det är ungefär samma tillvägagångssätt som drabbade Skövdeföretagaren som under en tvåårsperiod tvingades föra över nästan två miljoner kronor till de två åtalade männen, 42-åringen pekas ut som huvudman i härvan. Skövdeföretagaren vittnade också under rättegången på torsdagen.

Hotades och fördes till skogen - avlyssnade samtal viktiga bevis för åklagaren

Ville hjälpa till

Allt började med en fest där Skövdeföretagaren inför bland andra de två åtalade männen berättade att en man som nästlat sig i hans familj på ett icke välkommet sätt och där anhöriga kom i kläm. Där och då erbjöd sig 42-åringen att prata med mannen för att få honom att släppa taget om företagarens familj.

– Då kändes det lite intressant, att en kompis med lite muskler skulle tala med honom. Vi pratade lite löst om att ses några dagar senare för att prata mer om det. Men dagarna gick och jag tänkte inte mer på det.

”Brottsoffren bedömde våldshoten som verkliga – vågade inte anmäla”

”Kontraktsbrott”

Men nu var Skövdeföretagare, utan att i det läget veta om det själv, redan inblandad i vad som skulle förfölja honom i två år, få honom att må väldigt dåligt psykiskt, känna stor oro för en anhörig som skulle dödas om företagaren berättade för någon, vänner som skulle dödas eller utsättas för grovt våld.

Skövdeföretagare brottsoffer i stor utpressningshärva

Via 44-åringen fick företagaren veta att 42-åringen var irriterad på honom för att han inte kom på det uppgjorda mötet som de talat om på festen.

– Jag uppfattade att det vara bara prat, det kändes obehagligt. När jag träffade 42-åringen fick jag veta att det var ett ”kontraktsbrott” i hans värld att inte komma på mötet och att jag för det fick en bot på 100 000 kronor.

”Samvetslösa personer”

42-åringen hävdade också att han hade dragit igång en process för att ”prata” med mannen som nästlat sig in i företagarens familj.

– Vad är det värt att jag hjälper dig? frågade han. Han sade att de han hade talat med var samvetslösa personer.

Nu berättade 42-åringen också att han med sin mobil hade spelat in samtalet under festen där Skövdeföretagaren talade om problemet med mannen. De fanns på ett usb-minne och kunde säljas till media eller till de kontakter 42-åringen hade.

– Han sade att då kommer de att jaga dig och din familj i flera år, de har ett enormt våldskapital.

Skövdeföretagaren blev av förklarliga skäl livrädd, för sin egen och anhöriga och vänners säkerhet, och förde därför över stora summor till männen.

– Allt har varit fruktansvärt. Jag var extremt rädd, men jag betalade för att jag hela tiden trodde att det var sista gången.

Både 42-åringen och 44-åringen förnekade att de pressat Skövdebon på pengar. 42-åringen hävdade istället att det i huvudsak handlade om lån. 44-åringen hävdade att det inte har handlat om något tvång.

Rättegången fortsätter på fredagen.

Artikeltaggar

Brott & blåljus

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.