Hoppa till huvudinnehållet

Skövde AIK:s plan: ”Vi jobbar febrilt”

Publicerad:
Skövde AIK och klubb- och sportchefen Per Åstemo står redo för att ta in publik på sina hemmamatcher framöver.
Skövde AIK och klubb- och sportchefen Per Åstemo står redo för att ta in publik på sina hemmamatcher framöver. Foto: SLA/Montage

På tisdagen är det åter tillåtet med publik på idrottsarrangemang.

Skövde AIK förbereder sig för att ta in upp mot 500 personer på Södermalms IP på torsdag när de möter Assyriska IK i Ettan södra.

– Det ska bli jättekul. Vi jobbar febrilt den här veckan för att lösa alla bitar, säger SAIK:s klubb- och sportchef Per Åstemo.

Regeringen har fattat beslut om lättnader i coronarestriktionerna.

Det betyder bland annat att det blir tillåtet att ta in viss publik på idrottsarrangemang.

Från den 1 juni är det möjligt att ta in upp till 500 personer på en läktare om det är möjligt att hålla avstånd mellan besökarna på sittplatserna.

Det tänker Skövde AIK ta fasta på när de möter Assyriska IK på Södermalms IP i Ettan södra på torsdag.

Södermalms IP. På torsdag planerar SAIK för att ta in upp mot 500 åskådare på sin hemmamatch mot Assyriska IK.
Södermalms IP. På torsdag planerar SAIK för att ta in upp mot 500 åskådare på sin hemmamatch mot Assyriska IK. Foto: Erica Augustsson

Märkt upp sittplatser

Per Åstemo är klubb- och sportchef i SAIK och han förklarar hur föreningen har resonerat.

– Vi jobbar mot att ta in 500 sittande åskådare. Vi räknar med att ta in omkring 250-300 personer på huvudläktaren. Vi kommer köra varannan rad så att det är avstånd mellan besökarna. Det kan vara maximalt fyra personer i ett sällskap, säger han.

– Sedan har vi märkt upp platser på den andra långsidan. Det kommer att finnas tillfälliga sittplatser där. Vi talar om omkring 200 sittplatser, fortsätter Per Åstemo.

SAIK kan alltså ta in 500 personer på sin hemmaarena och upprätthålla regelverket.

Notabelt är att SAIK hade ett publiksnitt på omkring 450 personer i Ettan södra 2019.

Per Åstemo, sport- och klubbchef i Skövde AIK.
Per Åstemo, sport- och klubbchef i Skövde AIK. Foto: Johan Espefält

Endast förköp

Däremot måste man planera sitt besök och ha köpt sin biljett innan man anländer till Södermalms IP.

– Vi har ett digitalt biljettsystem som finns på vår hemsida. Det är endast förköp som gäller. Man kommer inte att kunna köpa en biljett på plats.

– Vi kommer att ha två ingångar öppna och det kommer också att finnas fyra kiosker så att vi sprider ut oss så mycket som möjligt och för att vi inte ska ha några köer, fortsätter Per Åstemo.

Han berättar att klubben har funktionärer på plats för att regelverket ska följas.

Att publiken ska återkomma till arenorna har varit på gång en längre tid men det har fått skjutas på framtiden flera gånger på grund av den ökande smittspridningen av covid-19.

Södermalms IP. Nu är det möjligt för publiken att återvända igen.
Södermalms IP. Nu är det möjligt för publiken att återvända igen. Foto: Erica Augustsson

Är väl förberedda

Nu har alltså regeringen fattat beslut och öppnat för att publiken kan återvända i begränsad utsträckning från den 1 juni.

– Vi är väl förberedda på ett scenario med publik. Sedan kommer det alltid komma barnsjukdomar vid första matchen som vi får lära oss av.

– Vi har också en dialog med IFK Skövde. Jag talar ständigt med Per Larsson (klubbchef i IFK Skövde) så att vi ska jobba på samma sätt. De kommer även att vara på vår match, säger Per Åstemo.

IFK Skövde spelar i division 2 norra Götaland och de spelar sin första match mot BK Forward på fredag på Södermalms IP. Då kan även IFK ha publik.

Välkommet på flera sätt

Med publik på matcherna blir det även klirr i kassan för klubbarna med försäljning av biljetter och intäkter på kioskverksamheter.

– Det är jättevälkommet så klart men framförallt får vi som förening vakna till liv igen. Vi får träffa våra supportar som alltid brukar gå på matcherna. Socialt är det jätteviktigt, säger Per Åstemo.

Artikeltaggar

Ettan södraFotbollSkövde AIK

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.