Hoppa till huvudinnehållet

Klart: Så mycket publik får klubbarna ta in

Publicerad:
Från den 1 juni är det åter tillåtet med publik på idrottsarrangemang. VFF:s Mats Karlén reder ut vad som gäller. Publikbilden är ifrån Guldkroksvallen i Hjo 2019. Så kommer det inte att se ut på matcherna framöver då det krävs ett större avstånd mellan åskådarna.
Från den 1 juni är det åter tillåtet med publik på idrottsarrangemang. VFF:s Mats Karlén reder ut vad som gäller. Publikbilden är ifrån Guldkroksvallen i Hjo 2019. Så kommer det inte att se ut på matcherna framöver då det krävs ett större avstånd mellan åskådarna. Foto: Montage/SLA

Från den 1 juni välkomnas en begränsad publik tillbaka till idrottsarenorna.

Fotbollsföreningarna i Västergötland kan antingen ta in maximalt 100 stående åskådare eller upp till 500 sittande åskådare på sina matcher.

– Det är efterlängtat att publiken kan återvända, säger Mats Karlén med ansvar för tävlingsfrågor på VFF.

Regeringen har fattat beslut om lättnader i coronarestriktionerna som börjar gälla från den 1 juni.

Det betyder bland annat att det blir tillåtet att ta in viss publik på idrottsarrangemang.

Västergötlands Fotbollförbund, VFF, har tagit fram ett regelverk till klubbarna i distriktet.

– Det finns ett reglemente för stående publik och ett reglemente för sittande publik. Det är olika direktiv beroende på hur anläggningen ser ut och om det är stå- eller sittplatser, säger Mats Karlén med ansvar för tävlingsfrågor på VFF.

Två alternativ

Det finns två alternativ för klubbarna att tillämpa.

Antingen maximalt 100 stående åskådare eller upp emot 500 sittande åskådare.

Det beror på hur anläggningen ser ut och det går inte att kombinera varianterna.

– Om vi tar en normal anläggning utan läktare och med ståplatser runt omkring planen är maxantalet 100 personer men då ska de också spridas ut. Varje besökare ska ha en yta på fem kvadratmeter. Det krävs alltså en yta på 500 kvadratmeter för att ta in 100 personer. Det är tillåtet med sällskap på fyra personer som står ihop, säger Mats Karlén.

– 500 kvadratmeter ska mätas upp. Det får klubbarna räkna fram. Det ska inte vara några större problem för klubbarna att få in 100 personer på det viset, fortsätter han.

Funktionärer ingår inte i publiksiffran.

Södermalms IP i Skövde.
Södermalms IP i Skövde. Foto: Carl johan Hjerpe

En meter i varje riktning

När det gäller sittande publik måste åskådarna sitta med ett avstånd om en meter i varje riktning, med undantag för ett sällskap på fyra personer som kan sitta tillsammans. Det ska också klubbarna dokumentera.

– Det går också att omvandla en ståplatsläktare till en sittplatsläktare om platserna är ordentligt markerade. Det viktiga är att åskådarna sitter ner med avstånd. Man kan inte stå på läktaren, säger Mats Karlén.

Skövde AIK:s plan: ”Vi jobbar febrilt”

Det här är ett steg på väg tillbaka mot det normala.

– Nu får vi hoppas att publiken återvänder. Nu kanske det är mer folk på matcherna i början under de första veckorna än vad det kanske hade varit i normala fall. Det finns kanske ändå ett större sug och då kanske inte bara för det egna laget utan även andra matcher kanske också är intressanta.

Åbrovallen i Ulvåker.
Åbrovallen i Ulvåker. Foto: Axel Norén

Varje match är ett arrangemang

När det kommer till ungdomsfotboll är det också möjligt med publik på ett stort område med flera intilliggande planer.

– Varje match är ett arrangemang och det kan vara upp till 100 personer runt planen om det finns 500 kvadratmeter. Sedan är det viktigt att man inte klumpar ihop sig vid insläpp och utsläpp. Det behövs flera passager.

Sedan den 1 juni är det åter tillåtet att spela träningsmatcher och flera föreningar tog chansen på tisdagskvällen.

Seriespelet i Västergötland inleds från den 22 juni och serierna avgörs som enkelserier.

Artikeltaggar

FotbollVästergötlands fotbollförbund

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.