LEDAREN: ”En overklig känsla att se publik igen”

Ledare
PUBLICERAD:
312 personer såg Skövde AIK besegra Assyriska från Jönköping i torsdags. Inte fullt så många fanns på plats på Södermalm dagen efter då IFK Skövde gjorde comeback i division 2 mot BK Forward och snuvade seriefavoriten på poäng (1-1).

Ingen publikrusning direkt, men det kändes ändå riktigt bra. Att det släpptes in publik är bara det en seger.

500 sittande var maxantalet på Södermalm och här hade Skövde AIK och IFK Skövde jobbat ihop en lösning riktigt bra.

Sedan får man verkligen hoppas att intresset att besöka idrottsarrangemang tar fart igen. Pandemin har varit så långvarig att det finns risk att det har svalnat. Vi har lätt att ta till oss nya vanor och det är ju alltid bekvämt att sitta kvar hemma i tv-soffan där det ständigt serveras idrott, en mardröm för alla klubbkassörer om det inte bli fart på vändkorsen igen när restriktionerna lättar.

Klubbarnas ansvar

Snart startar breddfotbollen också. Seriespelet kommer inom någon vecka att smygas igång på många håll. För matcher utan sittplatser är 100 personer max om de regler med avstånd och kvadratmeterantalet kan hållas.

Här har Västergötlands Fotbollförbund klarat ut vad som gäller och det går aldrig att komma ifrån att det är den arrangerande föreningen som bär ansvaret att det hela sköts enligt regelverket.

Inte lätt att vara klubbledare, nu blir det ytterligare arbetsuppgifter för en sektor som drivs i stort sett uteslutande av ideella krafter. Den här gången tror jag dock inte det känns betungande. Alla har väntat på att det skall bli liv och rörelse runt våra planer och anläggningar igen.

Till och med på allsvensk nivå välkomnas det av fansen, även om 500 åskådare känns som en droppe i havet.

Nu finns det en plan att stegvis höja och från 1 juli skulle det tillåtas 3 000 åskådare på anläggningar med anvisad sittplats och 600 utan. Allt om smittspridningen fortsättningen att gå ner och att reglerna med avstånd kan hållas.

Det är bara att hoppas att det första steget från 1 juni fungerar bra och att det inte kommer några bakslag, den risken finns naturligtvis i denna svårbedömda coronatid.

I steg 4 som skall kunna gälla från september är planen att ta bort deltagarbegränsningarna helt. Det skulle i så falla bli precis lagom till handbolls- och ishockeysäsongen drar igång.

Det skulle onekligen sitta fint, vi vill inte uppleva en tom och öde säsong till i Arena Skövde och Billingehov. Det har känts overkligt, nästan lika overkligt som det känns att se publik på arenorna igen, även om det fortfarande är i liten skala. Steg i riktning är det i alla fall.

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.