Hoppa till huvudinnehållet

Motorkrönika: Tack Tibro!

Publicerad:

Det blev ett bra SM-arrangemang i Tibro. Tråkigt bara att publikplatserna på motorstadion stod tomma.

Två år efter att det senaste SM-heatet på Tibro motorstadion flaggades i mål 2019 var det dags igen. Coronapandemin till trots öppnade Tibro MK upp för ett dubbelt SM-arrangemang i helgen.

Bitvis betydligt mer avskalat än ett ”vanligt” SM, men ack så bra ändå. Och förresten, vad kan ens anses vara ”vanligt” i dessa märkliga tider?

Motorkrönika: Nu åker vi!

Grindarna stod stängda. Bildligt. Publiken var inte välkommen på motorstadion i helgen, och min uppfattningen är att det efterföljdes på ett fint sätt. Om än tråkigt.

Foto: Erica Augustsson

Det har sagts så många gånger de senaste 14 månaderna, men det är fortfarande sant: oj vad jag saknar publiken. Tomma läktare tar verkligen bort en dimension av idrotten.

Tårar, pallplatser och överraskningar - så var första SM-dagen i Tibro

Som i helgen. Vid två tillfällen kunde jag inte hejda mig från att vända blicken upp mot publikkullen för att se reaktionerna – men där var det ju (helt enligt plan) tomt.

Det första tillfället var i lördagens andra MX1-final. Hemmaföraren Anton Gole hade precis gått upp i ledning, men längs den stora publikkullen gjorde Alvin Östlund en attack för att återta förstaplatsen – innan Gole svarade med att stänga det försöket några rafflande sekunder senare.

Gole fortsatt i topp i SM: ”Det var dags att prestera”

Nästa gång jag gjorde samma sak var i söndagens första MX2-final. Topp fyra, med Cornelius Töndel, Albin Gerhardsson, Ken Bengtsson och Rasmus Håkansson bjöd på riktigt tät racing och låg mer eller mindre sida vid sida när skylten som indikerar två varv kvar visades.

I vanliga fall hade det garanterat kokat på publikkullen vid dessa två tillfällen...

Rätt eller fel?

Helgen bjöd på ett gäng guldklimpar. Tråkigt bara att vi var så få som fick uppleva det på plats.

Regeringen har visserligen lättat på coronarestriktionerna och i fredags bevakade jag fotboll med 312 åskådare på läktarna. Huruvida det var rätt eller fel att arrangera MXSM utan en enda åskådare på stora motorstadion i Tibro, det vet jag inte.

Förbundet uppmärksammade Nordström: ”Känns skönt”

Hur som helst var det enligt min mening ett kanonarrangemang. Proffsigt, men så är ju Tibro MK en van SM-arrangör. Funktionärerna vet sina platser, kan sina roller och gör det bra. Förarna bjöd på hård racing – och vädret levererade exotiska vibbar.

Foto: Erica Augustsson
TMK-tjejerna nära prispallen

Nästa MXSM är planerat att köras i Helsingborg i början av augusti. Om det blir med publik på plats återstår väl att se antar jag. Jag hoppas att det blir så i alla fall. För SM bjuder på fin klass i år, och det hoppas jag att så många som möjligt får bevittna från nära håll.

Sex deltävlingar är i alla fall lagda till handlingarna. De två senaste under arrangemang av Tibro MK i helgen. Fina sådana. Så, kort och gott: Tack Tibro!

Artikeltaggar

MotocrossMotorkrönikaMXSMTibro MK

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.