Larssons ledare: Hotellet och pyramiden

Ledare
PUBLICERAD:
Det händer saker på Billingens fritidsområde. Just nu byggs taket över Billingens isbana som blir en gigantisk byggnad som kommer att ge en ny profil åt området och gör det ännu mer komplett.

Visst, man kan ha synpunkter på om det är värt att kommunen lägga 60 miljoner på anläggningen, men nu skapas en helhet som kommer att betyda mycket för många fler än de som är intresserade av bandyspel och skridskoåkning.

Rätt utnyttjat kommer Skövde att få en anläggning som passar för alla möjliga arrangemang, inte minst konserter under tak sommartid där regn och dåligt väder har förstört mer än en upplevelse.

Billingecentret tycker jag blev riktigt lyckat och jag som besöker berget ofta ser hur många som är där sju dagar i veckan.

Vad kommer att hända?

Dock känns det ledsamt att se hotellet som står det som ett stort frågetecken. Renoveringen sattes på paus när pandemin slog till och Tribe Hotell Billingehus AB som stod för driften sattes på egen begäran i konkurs.

Nu har Host Drift Sverige AB tagit över ägarskapet av åtta hotell, Billingehus är ett av dem. Detta betyder att driften stannar inom koncernen, men frågan är vad som händer med planerna att renovera och bygga ut? Vad jag kan förstå kommer verksamheten att rulla på, men frågan är hur det blir med den nödvändiga renoveringen. Pandemin har knappast gjort det lättare.

Nu får ägarna hoppas att det blir ordentlig fart i näringen när vi kan lägga pandemin bakom oss, men vi ser också ett förändrat samhälle, frågan är hur det blir med konferensverksamheten nu när alla har vant sig med att ha möten digitalt i stället?

Dags att tänka om

Det känns som om det vore läge att slå de storslagna planerna ur hågen och satsa på något mindre.

2023 skall Skövde stå som värd för SM-veckan. Arbetet rullar på för detta stora arrangemang, risken är naturligtvis mycket stor att vi kommer ha ett fräscht tävlingsområde på Billingen och ett slitet hotell.

På Tripadvisor finns det en del inte så smickrade omdömen om Billingehus: "Ett anrikt 60-tals hotell som skulle behövt renoveras för minst 20 år sedan". Något som tyvärr stämmer, men finns det inga pengar så...

Skövde och pyramiden

Till sist en fundering över vad som pågår i Skövdes stadshus. SLA har skrivit artiklar om tystnadskultur och en rädsla att säga vad man tycker. Ledningen känner inte igen sig utan säger att de förespråkar öppenhet och transparens.

Personligen kommer jag att tänka på Joakim Thåströms lysande tolkning av Hola Bandola Bands "Keops pyramid", som handlar om när de i toppen tappar kontakten med fotfolket. En fara i alla organisationer.

Nu bedyras det att frågan tas på stort allvar, fattas bara...

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.