Studerade flodpärlmusslor

Läsarnas
PUBLICERAD:
Ann Bertilsson informerar om flodpärlmusslan för intresserade deltagare.

Tibro Naturskyddsförenings exkursion gick till en av länets finaste flodpärlmusslemarker som ligger strax utanför Tibro. Sakkunnig guide var Ann Bertilsson, och hon berättade om flodpärlmusslans historia och leverne. Flodpärlmusslan är kanske Sveriges mest omtalade stormussla, den är fridlyst, arten finns på rödlistan. Vid inventeringar som gjorts minskar flodpärlmusslan i våra trakter. Musslan har levat i vattendrag i norra Europa sedan urminnes tider, den äldsta man vet har haft en ålder av 200 år. På musslan kan man se årsringar av vilka det går att avläsa åldern. Musslans längd varierar mellan 55-109 mm. För sin överlevnad måste det finnas rent porlande vatten, sand, grusbotten och skuggiga platser liksom fisk som öring, musslan släpper ut larver i bäcken, dessa fastnar på öringens gälar, och så småningom släpper de greppet om gälarna och faller ner på botten där de sedan börjar sitt liv som mussla. Förr fiskade man musslan i tron att hitta en pärla i den, en tro som inte stämmer riktigt med verkligheten.

Öster om Tibro finns alltså detta stora avvattningsområde på cirka 36 km2 som huserar denna intressanta art, därför är det viktigt att markägare och besökare är rädda om detta unika område så att det bevaras för framtiden, olika projekt pågår för att få öringen att vandra och föröka sig i dessa bäckar till fördel för flodpärlmusslan. Men det gäller att veta vad man gör så att inte motsatt effekt uppstår. Ett hopp om framtiden för musslan alltså.

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.