Hoppa till huvudinnehållet

Ett steg i taget efter svår covid

Publicerad:
Här mäter Karin Larsson och Åsa Nilsson syresättning och puls på Håkan Svensson, en av ett 30-tal patienter med diagnosen postcovid.
Här mäter Karin Larsson och Åsa Nilsson syresättning och puls på Håkan Svensson, en av ett 30-tal patienter med diagnosen postcovid. Foto: Helene Magnusson

Ett 30-tal patienter med kvarstående symptom efter covid-19, har hittills behandlats på Närhälsans rehabmottagning i Mariestad.

En av de som drabbats är Håkan Svensson som nu får hjälp att komma tillbaka efter en jobbig sjukdomsperiod.

Ett 30-tal patienter med symptom av så kallad postcovid, har behandlats på rehabmottagningen i Mariestad under våren.

– Vi tror att det kommer att fortsätta öka, säger Åsa Nilsson, sjukgymnast.

De flesta är i högre medelåldern, men det finns också patienter som är i 40-årsåldern och fått svåra besvär. Det är blandat män och kvinnor.

– Men i stort sett alla är i arbetsför ålder, förklarar Karin Larsson, arbetsterapeut.

En del av patienterna har vid sin sjukdomstid varit så svårt sjuka att de fått ligga inne på sjukhus och fått utdragna och svårare besvär. Andra har kunnat klara sig hemma med lindriga besvär, men ändå inte känt sig helt återställda.

– Nästan alla har andfåddhet och ganska svår trötthet, berättar Karin Larsson.

Många har hög vilopuls och hjärtklappning, andra kan ha feberkänsla, huvudvärk och smärta i kroppen.

– Det kan också vara neurologiska besvär, att man känner att det domnar eller sticker i kroppen, säger Karin Larsson.

Men för Åsa och Karin är det inte så ovanliga symptom att jobba med.

– Det liknar besvär som finns hos strokepatienter, patienter med KOL eller hjärtsvikt eller de med psykisk ohälsa. Vi är dessutom vana vid att jobba teambaserat mellan arbetsterapeut och fysioterapeut eller sjukgymnast, som vi gör med dessa patienter.

Teamarbetet är också med som en del i det evidensbaserade beslutsstöd som primärvården fått från regionen centralt. Där kan man också läsa att kunskapen kring postcovid troligen inte är fullständig ännu men att det i alla fall finns en överblick över flertalet symtom.

Det krävs ingen remiss till Närhälsans rehab utan det går bra att kontakta dem direkt.

Ett steg i taget är vad som gäller för Håkan Svensson efter en svår tid med covid-19.
Ett steg i taget är vad som gäller för Håkan Svensson efter en svår tid med covid-19. Foto: Helene Magnusson

Håkan Svensson, är en av dem som får hjälp av Åsa och Karin. Han blev svårt sjuk i covid-19 i början av april i år.

– Jag trodde först det var en vanlig förkylning. Men sedan började hjärtat rusa och jag fick svårt att andas och då fick jag åka in akut till sjukhuset, berättar han.

Håkan blev inlagd på Skaraborgs sjukhus i Skövde direkt eftersom hans vilopuls låg på 160 och hjärtat hade börjat rusa. Det visade sig att han hade ådragit sig lunginflammation. Han fick ligga inne med högflödessyrgas i omkring tio dagar.

Sjuk en andra gång

För någon vecka sedan fick han åter åka in akut när han än en gång fick svårt att andas. Han fick då gå igenom en elkonvertering, ett sätt att ändra hjärtats rytm så det slår som vanligt igen. Det innebar att han fick ligga inne några dagar till.

Håkan tycker att behandlingen har hjälpt och nu känner han sig betydligt bättre.

Det gäller att skynda långsamt och se till att vila i tid när man ska få upp sin normala andning igen. Karin Larsson och Åsa Nilsson på rehabiliteringen i Mariestad hjälper Håkan Svensson på vägen tillbaka.
Det gäller att skynda långsamt och se till att vila i tid när man ska få upp sin normala andning igen. Karin Larsson och Åsa Nilsson på rehabiliteringen i Mariestad hjälper Håkan Svensson på vägen tillbaka. Foto: Helene Magnusson

– Det tungandade har försvunnit. Sen jobbar jag med att ta korta promenader, en kilometer per dag. Jag har inte testat att gå längre, men nu skulle jag nog klara det, säger han.

Håkan tillhör ingen riskgrupp och har aldrig tidigare varit sjukskriven från sitt jobb inom byggbranschen. Han vet inte heller varifrån smittan kom eftersom ingen hemma eller på arbetsplatsen varit sjuk vid den tiden.

Inte gå för långt

Karin Larsson förklarar att ett viktigt råd till personer med postcovid är att ”vila i tid”, att spara på energi.

– Man ska vila innan man blir jättetrött. Det gäller att få en jämn nivå över hela dagen, säger hon.

Håkan känner igen sig.

– Jag kan bli så där supertrött och då lägger jag mig ner en timme.

Men även där kan han se en förbättring, från början behövde han den där timmen varje dag, nu blir det inte lika ofta.

Karin Larsson, arbetsterapeut och Åsa Nilsson, sjukgymnast, har nu fått en helt ny patientgrupp att jobba med.
Karin Larsson, arbetsterapeut och Åsa Nilsson, sjukgymnast, har nu fått en helt ny patientgrupp att jobba med. Foto: Helene Magnusson

Det första som teamet med arbetsterapeut och sjukgymnast eller fysioterapeut gör, är att upprätta en individuell rehabiliteringsplan där patienten får sätta upp övergripande mål och delmål för sin rehabilitering.

Vid det andra besökt på rehab så får de flesta göra ett gångtest då personalen mäter syresättning och puls. Utifrån det kan man sedan lägga upp ett träningsprogram för att till exempel jobba med kondition och styrka.

– Vi har också andningsträning för att förbättra lungfunktionen, berättar Åsa Nilsson.

Rehabmottagningen kan även bistå med hjälpmedel.

– Det kan vara sängryggstöd, duschpallar eller en arbetsstol i köket för att öka aktivitetsnivån och minska trötthet, säger Karin.

– För de flesta patienter är målet att komma tillbaka till samma nivå som innan sjukdomen, förklarar Åsa.

Och för många kan det vara en lång vandring.

– Det har gått 2,5 månader sedan jag blev sjuk och jag är inte tillbaka än. Men det känns bättre nu, säger Håkan Svensson.

Karin Larsson och Åsa Nilsson samtalar med Håkan Larsson om hur de ska gå vidare i rehabiliteringen.
Karin Larsson och Åsa Nilsson samtalar med Håkan Larsson om hur de ska gå vidare i rehabiliteringen. Foto: Helene Magnusson
Att mäta syresättning och puls under rörelse är ett bra verktyg för att se måendet hos en patient med symptom av postcovid.
Att mäta syresättning och puls under rörelse är ett bra verktyg för att se måendet hos en patient med symptom av postcovid. Foto: Helene Magnusson

Artikeltaggar

CoronavirusetVård och omsorg

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.