Hoppa till huvudinnehållet

Linus Hellman: En vansinnig attack mot sparande

Publicerad:
Foto: SLA/TT/Montage

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Att det ska löna sig att arbeta är numera en vedertagen sanning som delas av de flesta partier. Att sparande ska uppmuntras borde vara en lika given sentens. Socialdemokraternas senaste tankegods om nya kapitalskatter i allmänhet och att begränsa investeringssparkonto, ISK, i synnerhet gör att en skattestrid håller på att torna upp sig. Det är en strid som måste tas.

Förra veckan var det säsongsavslutning för partiledarna i riksdagen. Det var mycket som var förutsägbart men det var glädjande att skatter fick en större plats i debatten än tidigare. Bakgrunden är att Socialdemokraterna åter vill höja skatter.

Borgerligheten vann striden om att det ska löna sig att arbeta, ty jobbskatteavdraget var kanske regeringen Reinfeldts viktigaste reform.

S har genom åren verbalt bekämpat skattesänkningen och fått igenom en viss nedtrappning men de har aldrig vågat ta bort reformen trots retoriken.

Jobbskatteavdraget stimulerar folk till att jobba och ger vanliga arbetande människor mer pengar kvar i plånboken. Det är bra av flera anledningar.

Fredrik Reinfeldt och Anders Borg införde jobbskatteavdraget under sina regeringsår efter hård strid. Nu står skattestriden kring sparande.
Fredrik Reinfeldt och Anders Borg införde jobbskatteavdraget under sina regeringsår efter hård strid. Nu står skattestriden kring sparande. Foto: PONTUS LUNDAHL / TT

Ny skattestrid tornar upp sig

Nu blåser det upp till en ny strid kring skatterna efter en nyligen författade rapport av S med titeln "Fördelningspolitik för jämlikhet och rättvisa”. Det är inte vem som helst som har lett arbetsgruppen. Det har Magdalena Andersson gjort.

Hon är finansminister sedan 2014 och har inte gjort någon hemlighet av att hon vill höja skatten på det mesta. Utom på senare tid när Andersson avskaffade värnskatten, den skatt som de med allra högsta inkomster betalade.

I rapporten föreslås höjda skatter på företagande och en ny kapitalskatt. Dessutom vill man att ISK "ska begränsas kraftigt". Det är det senare som har skapat störst debatt. ISK är en sparform som infördes 2012 och som har underlättat för vanligt folk att spara i fonder och aktier på ett enkelt sätt. Istället för att skatta för vinster vid försäljningar och utdelningar beskattas tillgångarna på en tänkt årlig avkastning oavsett om de har ökat eller minskat i värde.

Det är en sparform som svenskarna har tagit till sig. Över tre miljoner sparar idag på ett ISK och det gör att alla kan förbättra sin tillvaro på ålderns höst.

Centerpartiets partiledare Annie Lööf pressade statsminister Stefan Löfven i skattefrågan under partiledardebatten i riksdagen förra veckan.
Centerpartiets partiledare Annie Lööf pressade statsminister Stefan Löfven i skattefrågan under partiledardebatten i riksdagen förra veckan. Foto: Claudio Bresciani/TT

”Vänsterslag i luften"

I partiledardebatten förra veckan begärde Centerpartiets partiledare Annie Lööf replik på statsminister Stefan Löfven:

”Det är ett antal fria skattefantasier i dagens parlamentariska läge – fantasier som Centerpartiet säger bestämt nej till”, sade Lööf. Hon fortsatte: "Det här känns som ett kraftfullt vänsterslag i luften".

Det tvingade Löfven på defensiven med krumbukter om att det "inte finns några konkreta förslag på skatter" och att det skulle ses som "ett underlag i partistyrelsen som ska in i kongressarbetet".

S gör klokt i att begrava dessa idéer. Vi talar om människor som sparar till en kontantinsats till sitt boende eller till en bil men framförallt till sin pension. De gör det dessutom genom att investera med egna redan hårt beskattade pengar. Sparande ska uppmuntras, inte motarbetas.

Det är vansinne att begränsa individers möjligheter att skapa sig ekonomisk trygghet och handlingsfrihet. Enligt S logik ska de istället vara utelämnade till statens välvilja i en tid när välfärden inte längre levererar på samma sätt som tidigare och dessutom har svällt och omfattar alltmer än det som är grunduppdraget.

Statsminister på defensiven. S förslag att kraftig begränsa ISK har inte tagits väl emot.
Statsminister på defensiven. S förslag att kraftig begränsa ISK har inte tagits väl emot. Foto: Amir Nabizadeh/TT

Ständig jakt på nya kassakor

Hur vore det att någon gång prioritera det som är välfärdens kärna istället för att skapa nya statliga åtagande?

Hur vore det att också se över utgifterna i statsbudgeten och göra nya prioriteringar istället för denna ständiga jakt på nya kassakor? Sverige har redan ett av världens högsta skattetryck.

Det är tydligt att en majoritet av svenska folket inte vill ha några skattehöjningar. Det är glädjande att det finns flera partier i riksdagen som vill gå en annan väg och sänka skatten på ISK.

Det är bra om ägandet i ett samhälle sprids ut och att många människor äger aktier. Det är samhällsnyttigt. S skapar oro hos vanliga småsparare med de här förslagen som spretar åt olika håll med uppgifter om hur sparandet ska begränsas.

Anders Borg införde investeringssparkonto, ISK, som sparform under sin tid som finansminister. Han tror att den politiska risken för ett försämrat skatteklimat är låg. Förhoppningsvis har han rätt i den analysen.
Anders Borg införde investeringssparkonto, ISK, som sparform under sin tid som finansminister. Han tror att den politiska risken för ett försämrat skatteklimat är låg. Förhoppningsvis har han rätt i den analysen. Foto: Claudio Bresciani / TT

Hoppas Borg får rätt

Det behövs långsiktiga spelregler och inte ogenomtänkta förslag som syftar till att klämma åt sparare.

Den tidigare finansministern Anders Borg har i alla fall analysen klar för sig inför nästa val:

”Nästan alla ser ju att antingen får vi en konstellation där Centern blockerar mot dumheter eller så får vi en annan konstellation som till och med förbättrar skatteklimatet”, sade Borg när han nyligen var gäst i en sparpodd ifrån Nordnet.

Låt oss hoppas att han har rätt.

Artikeltaggar

Anders BorgCenterpartietISKKrönikorMagdalena AnderssonSocialdemokraternaStefan Löfven