Bollskoj med Skövdebostäder: ”Vi vill att alla ska kunna vara med”

Fritid och livsstil
PUBLICERAD:
Bollskoj riktar sig till barn i låg- och mellanstadieåldern.
Foto: Stina Stjernkvist/TT
Allmännyttan vill göra samhällsnytta. Det säger Ann-Kristin Essgren, bosocial samordnare på Skövdebostäder. Därför ordnar de nu, i samarbete med fyra idrottsklubbar i Skövde, sommaraktiviteter för barn i flera bostadsområden i Skövde. Målet är att främja laganda och gemenskap för alla.

Redan förra året ordnade det kommunala bostadsbolaget idrottsaktiviteter för barn i flera bostadsområden i samarbete med IFK Skövde fotboll. Satsningen föll väl ut och inför den här sommaren ville man utöka antalet områden. I år har samarbetet utökats och innefattar nu även IFK Skövde handboll, Skövde HF och Skövde IBF.

Föreningarna kommer att ha ansvar för olika aktiviteter i områdena Käpplunda park, Billingssluttningen, Östermalm, Lillegården, Trängen och Ryd. Där kommer barnen kunna prova på framförallt olika bollsporter men även hinderbana och andra typer av idrottsaktiviteter. Satsningen pågår från vecka 24 till vecka 33.

Aktiviteterna är gratis och riktar sig till barn i åldern 7-12 år som bor i de olika områdena. Men Ann-Kristin betonar att andra barn också får vara med, även om de inte bor där.

– Vi vill att alla ska känna att här kan och får alla vara med. Vi hoppas att det här kan bli en del av integrationen, till exempel genom språkträning och föräldraengagemang.

Ann-Kristin tror att många kan tjäna på satsningen. Barnen kan få nya kompisar, unga personer från klubbarna kan få träna sig på att leda aktiviteter och föräldrar och vuxna kan träffas och engagera sig.

Målet med satsningen är dels att få barn och unga att röra på sig mer, dels att det ska bli ett lugnare bostadsområde.

– Vi tror att det blir ett lugnare och tryggare område om man skapar gemenskap. För att skapa gemenskap är det bra att leka och aktivera sig med barn som man inte vanligtvis leker med. Och när man har ledarledda aktiviteter kan man komma bort ifrån att vissa barn annars kan bli utanför och inte få vara med.

Ann-Kristin säger avslutningsvis att de vill ge något tillbaka till hyresgästerna och att det här kan vara ett sätt att göra det.

– Vi hör till allmännyttan och det här tror vi kan göra samhällsnytta. Vi hoppas på att det blir bra och kan fortsätta flera år framöver.

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.