Hoppa till huvudinnehållet

Följer EM: Han dömde stjärnorna

Publicerad:

Fotbolls-EM är inne i ett spännande skede. På tisdagskvällen spelar Sverige åttondelsfinal mot Ukraina i Glasgow.

Hemma i Skövde sitter den före detta internationelle elitdomaren Michael Lerjéus och följer mästerskapet på en avslappnad distans:

– Jag tror att Sverige slår ut Ukraina, men sedan blir det nog för svårt. Det blir ju möte mot antingen England eller Tyskland i kvartsfinal.

Lerjéus satte punkt för sin domarkarriär inför säsongen 2016. Han gjorde nästan 200 allsvenska matcher och totalt passerade han 300 elitmatcher. 2009 upphöjdes han till internationell domare och gjorde drygt 70 olika uppdrag som antingen, huvuddomare, fjärdedomare eller straffområdesdomare.

Ronaldo fick bollen

Vid några tillfällen tillsammans med Jonas Eriksson som nu hyllas för sina insatser som expertkommentator i SVT:s EM-sändningar.

– Vi var på minst tio resor tillsammans på olika uppdrag i Europacuperna, säger Michael som inte är ett dugg förvånad över det bidrar med i TV-studion:

– Nej, han har alltid varit skicklig på det han tar sig för. Han är verbal och kunnig och har förmågan att lägga fram sina synpunkter på ett intressant och spännande sätt.

Bland annat pratas det en del om hur det är att döma de stora stjärnorna. Hur det fungerar i matchsituationer.

Bland annat har det snackats mycket om Ronaldo som även Lerjéus har dömt och han var med Jonas Erikssons som målområdesdomare vid det tillfälle då han kom fram efter matchen och ville ha matchbollen efter sitt första hattrick i Champions League.

”Finns värre”

Sedan är det också prat om olika spelares manér och vinna fördelar i spelet.

– Här kan jag påstå att det finns många spelare som är på minst samma nivå som Ronaldo och värre.

Det är mycket snack om det här med VAR (Video assistant referee) som är ett domarsystem med videodomare i fotboll som utvecklades för att hjälpa huvuddomaren att döma korrekt i svåra situationer.

– VAR infördes precis efter det att jag hade slutat, man kan tycka mycket om det, men min uppfattning är att det skall finnas vid de stora matcherna, sedan tror jag aldrig vi kommer att få se det i Sverige där det finns ett motstånd.

Vet hur snacket går

Även om det är några år sedan Michael Lerjéus slutade och att han nu har en tillbakalutat roll när det gäller matcherna erkänner han att det pirrar till lite extra nära han tittar på matcherna. Han har ju dömt många av spelarna. Han vet hur snacket går hur det fungerar i och kring matcher.

Saknar du karriären?

– Nej, jag kände mig klar och ville vara mer med familjen. Sedan följer jag naturligtvis med och har lite sms-kontakt med de svenska domarteamet på plats och gläds när nya domare får möjlighet att döma internationellt, säger Michael som var domarcoach i Superettan fram till 2019 då han definitivt lämnade sina uppdrag.

Andreas Ekberg och assisterande domarna Mehmet Culum och Stefan Hallberg är på plats vid EM och har hittills fått döma en match, Nordmakedonien mot Österrike.

Till sist, vem är EM-turneringen bästa domare?

– Italienaren Daniele Orsato som skall döma Sverige-Ukraina. Han utsågs också till världens bästa 2020.

Vilket land vinner EM:

– Jag tror på Italien och kanske blir det final mot England på Wembley, det vore en höjdare.

Artikeltaggar

Champions LeagueFotbollFotbolls-EMItalienJonas ErikssonMichael LerjéusÖsterrikeSkövdeTysklandUkraina

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.