Hoppa till huvudinnehållet

Jenny och Ture hjälpte till med sommarslåttern i Balteryd

Publicerad:
Jenny kör hästräfsan.
Jenny kör hästräfsan. Foto: Elof Johansson

För att få lite foder i höst fick Ture hjälpa till med slåttern. I det fina och varma sommarvädret skördades gräset i Balteryd med en gammal slåttermaskin och en hästräfsa från förr.

Hästen Ture behöver lite foder under vinterhalvåret och fick därför vara delaktig i arbetet att slå ner gräset. Det är som kanske är bekant Jenny de Carvalho som äger hästen Ture och hon har under några år tagit hand om gräset som växer vid skolan i Balteryd.

Jan-Erik Kronberg och Anders Larsson hässjade hö.
Jan-Erik Kronberg och Anders Larsson hässjade hö. Foto: Elof Johansson

Med hjälp av frivilliga personer slog de på gammalt vis ner gräset under måndagen och hivade upp det på hässjor, där gräset får hänga tills det blir torrt och klart att köra in i ladan.

Det är tungt att dra slåttermaskinen.
Det är tungt att dra slåttermaskinen. Foto: Elof Johansson

– Det är trevligt att det går att upprätthålla de gamla traditionerna och samtidigt få lite mat till Ture, sade Jenny, där hon åkte runt på sin slåttermaskin, och tillade.

Redskap för slåtter.
Redskap för slåtter. Foto: Elof Johansson

– Jag hoppas vi får göra om det här nästa år och då förhoppningsvis med lite mer publik som kan vara med och kanske få uppleva lite gamla minnen och att coronapandemin har stannat av till dess.

Artikeltaggar

BalterydLantbrukNyheterTibro

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.