Hoppa till huvudinnehållet

Runo Sundberg, 92: ”Livet har varit otroligt för min del”

Publicerad:
Runo Sundberg, 92, delade med sig av sina många år inom underhållningsbranschen. Foto: Tobias Larsson Franzén

92-åriga Skövdeskådespelaren Runo Sundberg har inte gett upp scenlivet. I över en timma kåserade han för besökare på innergården vid Rosa huset under torsdagskvällen.

– Det är väl inte dags att summera livet än, men det har varit helt otroligt för min del, inledde Runo med att säga till publiken som bestod av närmare 30 personer.

Det blev över en timmas långt program där han delade med sig av många historier från sitt liv inom nöjesbranschen, bland annat när han turnerade med Harry Brandelius och Stig Järrel. På sitt cv finns dessutom bland annat monologen Lanthandlar’n, rösten som Skrot-Nisse och en roll i tv-serien Hem till byn.

Ett 30-tal personer lyssnade på Runo.
Ett 30-tal personer lyssnade på Runo. Foto: Tobias Larsson Franzén

Runo föddes i stadsdelen Dälderna i Skövde och växte upp i en trygg och kärleksfull familj, berättade han och fortsatte om hur han fick smak för scenlivet. Det var i samband med ett midsommarfirande vid Fru Grandins kiosk i Dälderna när han var drygt sju år gammal.

– Trion som underhöll hade en sång som de sjöng minst tio gånger, och den fastnade i mina öron. Så veckan efter tog jag en tidning som jag rullade ihop och gick upp på berget ovanför och sjöng. Det slog, för paret som bodde närmast kom ut och applåderade. Det var mitt allra första framträdande.

Knallhattarna

Senare blev han involverad i nyårsrevyn i Skövde, innan han var med och bildade ”Knallhattarna”, som fick vara med i Sveriges allra första förinspelade tv-program.

– Det var olika genrer och vi skulle stå för buskisen. På programförklaringen stod det alla artister som medverkade, Tage Danielsson och Gaby Stenberg bland annat. Och längst ner stod det ”med flera”. Det var vi, berättade Runo.

Genom att ha haft roller i flera filmer kom han i kontakt med Lill-Babs.

– Vi hade inga roller mot varandra men vi träffades i studion. Det har skrivits mycket om Barbo som person, men jag tror ändå inte att hälften har kommit fram om hur ljuvlig hon var.

”Det är okej, han är nykter”

Runo hade mycket att berätta och tiden rann i väg, vilket de som fanns på plats inte hade något emot. Anförandet avslutades med den stora frågan hur han blev rösten till Skrot-Nisse.

– Lars-Åke och Jan som har gjort serien är också västgötar och tyckte att rösten passade. En lördagsmorgon ringde de. Jag bakade vetebröd och var dessutom barnvakt. Ett av barnbarnen hade klämt fingret och jag hade en plåt i ugnen, så jag bad dem att vänta lite.

– Men innan jag hinner att lägga ner telefonen hör jag honom säga: ”Det är okej, han är nykter”, sa Runo varpå ett gemensamt skratt spred sig bland åhörarna.

– Jan sa senare att det var någon som hade viskat att jag inte var nykterist precis, det är jag kanske inte helt, men i stort sett.

Arrangemanget anordnades av Riksteatern Skövde.

Saga Strömblad, Serina Edvinsson, William Carlstén och Alisia Edvinsson i publiken.
Saga Strömblad, Serina Edvinsson, William Carlstén och Alisia Edvinsson i publiken. Foto: Tobias Larsson Franzén

Artikeltaggar

Rosa husetSkövdeTeater

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.