Nytt projekt för att öka Skaraborgs kompetens inom tillverkning av elmotorer

Teknik och vetenskap
PUBLICERAD:
Foto: Roland Svensson
Ett nytt projekt på Assar Industrial Innovation Arena ska stärka Skövde och Skaraborgs position inom elmotortillverkning.

Satsningen gör det möjligt att bredda det befintliga produktionstekniska laboratoriet i Assar till att omfatta mer kompletta eldrivsystem, skriver man i ett pressmeddelande.

Projektet kommer att ge ökad kunskap inom flera områden:

  • Funktion, produktion och cirkularitet avseende eldrivlinor med fokus på energilagring & kraftelektronik
  • viktiga tillämpningar inom elnät/distribution samt laddningsinfrastruktur
  • möjligheterna med AI, metoder för tillverkning & verifiering
  • underleverantörers nuläge och värdekedja
  • stöd för beslut om realiserbarhet om tillverkning

Hela regionens tillverkningsindustri och teknikbolag kommer att kunna ta del av den nya kunskapen genom den öppna labbmiljön på Assar, men också genom workshops och seminarier.

– För regionens företag är detta en viktig pusselbit som gör att fler kan vara aktiva i den energiomställning som hela samhället går igenom. Projektet skapar nya möjligheter för små och medelstora företag att samverka och utveckla nya lösningar i symbios med de större företagen, säger Leif Pehrsson, VD, IDC West Sweden AB.

Projektet drivs av IDC West Sweden AB i samverkan med Högskolan i Skövde och Science Park Skövde AB, och görs möjligt genom finansiering från europeiska regionala utvecklingsfonden genom ReactEU och Västra Götalandsregionen, samt Volvo Lastvagnar AB och Powertrain Engineering Sweden AB.

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.